Foto: Jakob de Weerd met het pronkstuk en een deel van de collectie.

De Weerd toont herdenkingsborden van het koninklijk huis

BALKBRUG - Jakob de Weerd (72) stelt in zijn schuur een grote verzameling herdenkingsborden van het koninklijk huis tentoon.

De Weerd - was eerder onder andere 28 jaar voorzitter van de Historische Vereniging in Nieuwleusen - woont in het buitengebied van Balkbrug, midden in de boswachterij van Staphorst.

“Ik vond blauwe borden in het algemeen altijd al mooi,” zegt Jakob over het ontstaan van zijn verzameling.“Op een gegeven moment kreeg ik daarom twee blauwe borden van mijn moeder, één daarvan was een herdenkingsbord van het koninklijk huis. Dat is het moment geweest dat ik ben begonnen met mijn verzameling, terwijl ik helemaal niet meer dan gemiddeld koningsgezind ben.”

240 borden

Ondertussen telt deze verzameling naast de 100 borden van Wilhelmina die hij heeft uitgestald in zijn schuur, ook nog ruim 80 borden van Juliana en zo’n 60 borden van Beatrix. “Het had nog veel uitgebreider gekund door ook bekers e.d. te gaan sparen, maar ik houd het alleen bij de borden,” aldus Jakob. Hij bemachtigt zijn borden via veilingen en Marktplaats en kijkt nog altijd regelmatig of er iets van zijn gading voorbij komt. “Het moet echter wel leuk blijven. Als ik een bord te duur vind, dan gaat het over”, legt hij uit. De meeste borden die hij heeft kosten zo’n 15 euro, maar hij heeft ook exemplaren van 70 of 80 euro en het grootste pronkstuk kostte hem 100 euro. 

Fietsroutes

Zijn huis aan de Kievitshaar is gelegen aan twee fietsroutes, de Reestdalroute en Knooppuntenroute. Vaak zet hij een bord aan de weg, zodat mensen kunnen zien dat er een expositie te bezichtigen is. Zeker deze zomer, waarin veel vakantiegangers en ook dagjesmensen in eigen land blijven en er volop gefietst wordt, is de aanloop groot. “Met name die mooie weekenden rond Hemelvaart en Pinksteren was het flink druk op de routes langs ons huis. Er stopten toen ook best veel fietsers om te kijken bij de expositie, dat vind ik erg leuk,” vertelt Jakob. “Het is toch leuker om een hobby als deze te delen met andere mensen, dan dat ik de borden alleen voor mezelf houd.” Iedereen is dan ook van harte welkom om de verzameling te bezichtigen aan de Kievitshaar 2 in Balkbrug.

 

 

 

 

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency