- Algemeen
- 8 oktober 2020
- Door Redactie
De Troubadour verbouwd tot woonhuis
NIEUWLEUSEN - Wie heeft er in het verleden niet gedineerd in buffetrestaurant de Troubadour of nog langer geleden een biertje gedronken in Café Westeinde? Richard (54) en Isabella (53) van den Berg kochten het voormalig restaurant en hebben het in enkele maanden tijd omgetoverd tot woonhuis.
Ruim 10 jaar woonde het stel met hun dochter Ardjilla (16) in Zwolle, vlak aan de IJssel. Ardjilla is de enige van drie dochters die nog thuis woont. In oktober 2018 is hun huis getroffen door een brand. Ardjilla, die als enige boven sliep, kon ternauwernood ontkomen. Daarop besloot het stel op zoek te gaan naar een huis waar zij allen beneden kunnen slapen. Na een bezoek aan een ander potentieel huis in Nieuwleusen, kwamen ze op de terugweg langs de Troubadour. Zodra ze de drempel over stapten was het stel verkocht.
Ook de klik met Johan en Janette Suur, de vorige eigenaren, was meteen goed. “We hebben nog steeds wel regelmatig contact met Janette. En als ze in de buurt is, komt ze vaak even op bezoek. Het is alleen ontzettend jammer dat Johan het huis niet meer heeft kunnen zien toen het af was,” vertelt Richard. “Dat had hij vast heel mooi gevonden, maar helaas is hij vlak daarvoor overleden. Gelukkig heeft Janette nog wel een keer een video voor hem gemaakt toen we nog volop in de verbouwing zaten.”
Op 1 februari kregen Richard en Isabella de sleutel. “Toen hadden we ons eigen huis nog niet verkocht, maar dat ging vlak daarna opeens heel snel. Daardoor kwam er behoorlijk druk op de verbouwing te staan, we hebben uiteindelijk in drie maanden tijd alles kunnen doen,” vertelt Isabella. Bij hun vorige huis was het stel al bezig om allerlei aanpassingen te doen die het energieverbruik verlagen. Hier in Nieuwleusen gingen ze nog een stap verder: “We hebben dit pand van het slechtste energielabel dat er is kunnen verbouwen naar een energieneutrale woning,” vertelt Richard. Hij merkt dat veel mensen wel aanpassingen willen doen om hun energieverbruik te verlagen, maar vaak simpelweg niet weten waar ze moeten beginnen. Hij is dan ook ondertussen al door meerdere mensen gevraagd om eens advies te komen geven, omdat hij er veel verstand van heeft. “Dat doe ik dan ook graag, ik wil gerust helpen om mensen een beetje richting te geven. Als je maar even wat kennis vergaart, is het ontzettend simpel om snel winst te behalen.” Tijdens de verbouwing aan het Westeinde zijn er onder andere 32 zonnepanelen gelegd, is er een warmtepomp boiler geplaatst en is de keuken nu volledig elektrisch en is het huis nu gasloos.
In het buurtschap Ruitenveen is het gezin erg goed ontvangen. “Dat is wel een cultuurschok voor ons geweest, het verschil tussen het leven in Zwolle en hier is echt heel groot,” legt Isabella uit. “Hier gaat alles gemoedelijk, wil iedereen je helpen zonder eigenbelang,” vult Richard aan. Het contact met de buurt heeft er mede voor gezorgd dat het gezin zich snel op hun plek voelde. Helemaal af is het echter nog niet. “Achter ligt bijvoorbeeld nog asbest, dat moet nog gesaneerd worden. Ook aan de zijkant willen we nog een hal en een dubbele garage maken,” vertelt Richard. Daarvoor moet eerst de horecabestemming komen te vervallen. “Gelukkig is de gemeente Dalfsen erg meedenkend en behulpzaam, we moeten alleen even geduld hebben voordat we kunnen beginnen.”
En de oude, kenmerkende bar uit het restaurant? “Die is behouden gebleven en is door een enthousiaste buurman overgenomen,” vertelt Isabella.

Delen: