De Spil sluit eerste seizoen groots af met Midzomer Festival

Het wordt een groot feest voor jong en oud dat inwoners van Nieuwleusen samenbrengt in het hart van hun dorp. Dat is de gedachte achter het Midzomer Festival, waarmee kulturhus De Spil op zaterdag 22 juni het eerste seizoen afsluit en de zomer inluidt.

Na maanden van voorbereiding is de programmering nu helemaal rond. Het festival omvat een veelheid aan muziek en andere kunstzinnige uitingen op het buitenterrein van De Spil, met drie podia. In het amfitheater op het plein komt een zogeheten ‘air stage’, een verhoogd podium van zo’n vijftig vierkante meter, waar ‘s middags onder meer muziekvereniging Crescendo-Excelsior optreedt. Op die plek verklaart wethouder Ruud van Leeuwen om 13.45 uur de buitenruimte officieel voor geopend, want die is dan net gereedgekomen.

‘s Avonds verzorgt DJ VanderWood, oftewel de jonge Nieuwleusenaar Florian van den Bosch, van 18.30 tot 19.00 uur een optreden, waarna de Radio 538 Drive-in show het tot 23.00 uur overneemt.

Florian (15) is een plaatselijke DJ, maar zeker niet de eerste de beste. Hij won de Kunstbende van Overijssel zowel in 2018 en 2019 en werd bij de Nederlandse DJ-kampioenschappen eerste in de categorie tot achttien jaar. Komend seizoen gaat zijn carrière pas goed van start. Deze zomer draait hij onder meer op Lowlands, de Westergasfabriek in Amsterdam en het Veldtripfestival in Zwolle. “Hij heeft het in zich om een heel grote naam te kunnen worden in de DJ-wereld”, beseft ook Stefan Keijzer, manager van De Spil. “We zijn blij dat we hem nu nog voor een optreden kunnen strikken.”

MEC-podium

Bij de entree van De Spil komt het MEC-podium (met terras) waar vooral popmuziek klinkt, met een programma dat is samengesteld door MEC Muziekschool. Met o.a. Connected (Yvette Herbrink en Cigar Box Henri), Power, Control en de afsluitende bluesband Detonics. Ook niet de eerste de beste want deze in Westcoast-blues gespecialiseerde band won eerder de Dutch Blues Challenge.

Op het schoolplein van de Tweemaster komt een korenpodium, waar in de loop van de middag verscheidene lokale koren en zanggroepen (Tehillim, Out of the Blue, Forever Young en 4Tune) optreden, evenals de Meander Big Band. Naast al deze muzikale varianten wordt het festival opgeluisterd door activiteiten in de sportarena (beachvolleybal van Flash, jeu de boules, diverse shows van GVN en een promotieteam van het Ministerie van Defensie).

Ook in het Kinderpaviljoen is van alles te doen. Er is een kleedjesmarkt, een knutselkraam, een skatebaan en een circuit met minibikes voor de kinderen, verzorgd door MC Nieuwleusen. En rondom al deze activiteiten is nog een raamprogramma met onder meer plotseling opduikende acts van Kunsten op Straat, een bandenwisselwedstrijd en een graffiti-workshop. Ook gaat de nieuwe jongerenontmoetingsplek (JOP) deze dag voor het eerst open.

Busvervoer voor Hulstkampen

Een vol programma, beaamt Stefan Keijzer. “Misschien wel iets té vol. Maar we willen goed uitpakken met dit festival, dat wat ons betreft een jaarlijks vervolg krijgt. We hebben het zo geregeld dat de verschillende podia elkaar qua geluid niet in de weg zitten en ook met de omwonenden proberen we zoveel mogelijk rekening te houden. Mede daarom is het olm elf uur echt afgelopen.” Voor bewoners van De Hulstkampen is er busvervoer georganiseerd, zodat ook zij het middagprogramma kunnen meemaken. Daarnaast wordt het evenement gesponsord door diverse lokale bedrijven.

Voor De Spil is het Midzomer Festival dé manier om te laten zien wat er allemaal kan binnen het kulturhus. “Dit is waar we voor staan, wat we kunnen bieden aan de bevolking van Nieuwleusen”, aldus Keijzer. “We zijn als kulturhus vooral faciliterend, we geven inwoners, verenigingen en organisaties de gelegenheid om van alles aan activiteiten en ideeën op te starten. Ik kan niet anders zeggen dat dat binnen één seizoen al heel behoorlijk van de grond is gekomen. De Spil is echt een bruisend hart van Nieuwleusen geworden.”

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency