Foto: de vrijwilligers van hospice Dalfsen.

Dalfser hospice-vrijwilligers vieren jubileumfeestje

DALFSEN - Ze waren er niet allemaal, maar een groot deel van de 60 vrijwilligers van Hospice Dalfsen was donderdagmiddag naar het plein van het gemeentehuis gekomen voor een verrassingsuitje.

Omdat het hospice dit jaar tien jaar bestaat, werden de vrijwilligers in het zonnetje gezet. Zonder hen zou het hospice immers niet kunnen bestaan.

Varen Vechtzomp

De vrijwilligers kregen een vaartochtje met de Vechtzomp aangeboden. “Het was nog even spannend of het uitje door kon gaan,” zei Joyce Nap, één van beide coördinatoren van het hospice. “Water en onweer is niet zo’n goede combinatie. Maar het lijkt nu goed te gaan. Het is fijn dat de vrijwilligers nu zelf eens verwend worden, zij doen zoveel voor de gasten!” Van de 60 vrijwilligers helpen er ongeveer 30 met het verzorgen van de gasten en de andere 30 doen andere klussen die ook moeten gebeuren, zoals de tuin bijhouden, de vlag hijsen, boodschappen doen, de donateursadministratie bijhouden en andere klussen of klusjes.

Warm gebaar

Dorothé Brinkman, bestuurslid van het hospice en één van de organisatoren van de dag: “Deze tocht is een warm gebaar naar onze vrijwilligers door de vrijwilligers van de Vechtzomp: met elkaar kunnen we zoveel realiseren als gemeenschap! Onze vrijwilligers zijn de basis om (hopen wij) nog vele jaren onze gasten een bijzondere laatste fase van hun leven te kunnen bieden.”

Ceciel van Hemel benadrukt dat het zo fijn is dat de vrijwilligers elkaar nu eens weer kunnen ontmoeten, want ze zien elkaar zo weinig. Zeker ook voor de nieuwe mensen die dit jaar begonnen zijn. “Je hebt allemaal een reden waarom je komt helpen bij het hospice,” zegt Ceciel. “Zonder deze groep kan het hospice niet bestaan.”

Foto's: de afvaart met de Vechtzomp, de tuinmannen van het hospice (klik op het pijltje voor de volgende foto)

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Varen en etentje

Het varen met de Vechtzomp gebeurde in twee groepen die elkaar afwisselden, de andere groep dronk ondertussen een kopje koffie of thee met wat lekkers op de kade. Het vertrek van de eerste groep was weliswaar midden in een regenbui, maar later ging de zon toch nog weer schijnen. ’s Avonds kreeg het gezelschap nog een etentje aangeboden bij ’t Asje in Dalfsen. 

De zorgvrijwilligers kregen het boekje ‘Soms is het leven een cirkel’ aangeboden, dat coördinator Marieke Postema heeft geschreven naar aanleiding van het 10-jarig bestaan. De opbrengst van het boekje is bestemd voor het hospice. Belangstellenden kunnen dit boekje overigens ook kopen: bij een aantal plaatselijke (boek)winkels of bestellen op de website van het hospice https://www.hospicedalfsen.nl/bestel-soms-is-het-leven-een-cirkel/
De vrijwilligers hadden op hun beurt ook nog een verrassing in petto voor het bestuur. Ze boden een metalen levensboom aan, die kan worden bevestigd aan de buitenmuur van het hospice. Een toepasselijk cadeau.

Bijna-thuis-huis

Hospice Dalfsen is een bijna-thuis-huis voor mensen die in de laatste fase van het leven zijn gekomen. Een fase waarin de zorg soms meer vraagt dan thuis geboden kan worden en waarin wel behoefte is aan een huiselijke sfeer, zowel voor de gast als voor de naasten. De gasten en naasten worden met warmte en betrokkenheid verzorgd en de wens van de gast staat centraal.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency