Dalfsen toont zich innovatief met Uitprobeerdienst

DALFSEN - Ouderen die zelfstandig willen en kunnen blijven wonen, willen soms gebruik maken van nieuwe technologische hulpmiddelen. Maar hoe weet je of zaken als een deurbel met camera of elektrisch bediende gordijnen, deuren of lichtknoppen echt iets voor je

Door ze uit te proberen. Met die gedachte nam de gemeente Dalfsen een goed jaar geleden zelf het initiatief tot een uitprobeerdienst van slimme leeftechnologie. Door een samenwerking met verscheidene welzijnsorganisaties kunnen senioren in de gemeente op deze manier technologische gemaksproducten uitproberen.

Dat wil ik wel eens met eigen ogen zien, was samengevat de reactie van Erik Gerritsen, secretaris-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, toen gemeentelijk beleidsadviseur Jurgen Goejer de Dalfser aanpak ter sprake bracht in Den Haag. Dinsdagmiddag was het zover: Gerritsen bezocht een informeel opgezette bijeenkomst in de Trefkoele+ waar hij in gesprekken en voorbeeldcases de nodige uitleg kreeg over de werkwijze in Dalfsen. De vrijwilligers van de uitprobeerdienst, Theo Eilert en Henk van Lubek, vertelden het nodige over de werkwijze, waarna gesprekken volgden met onder meer gebruikers en ondersteuners

De Uitprobeerdienst Dalfsen is een samenwerkingsverband tussen de gemeente Dalfsen, de wooncorporaties Vechthorst en De Veste, de zorgorganisaties Rosengaerde, Het Zand (Hulstkampen), Carinova, ZGR (Brugstede), RIBW GO, en het maatschappelijk werk van De kern en de welzijnsorganisatie SAAM Welzijn.

Wie er belangstelling voor heeft, kan via Saam Welzijn ondersteuning krijgen van een vrijwilliger. Die helpt bij het vinden van de beste oplossing en geeft uitleg en hulp bij het gebruik van het hulpmiddel tijdens een uitprobeerperiode. Na vier tot zes weken wordt besproken of men tevreden is en of men wil overgaan tot aanschaf van het uitgeprobeerde hulpmiddel.

“Wat er bijzonder aan is? Voor ons gevoel eigenlijk niets”, zegt wethouder Jan Uitslag desgevraagd. “We hebben het gewoon opgepakt omdat we merkten dat inwoners er behoefte aan hadden. Dat bleek uit een onderzoek waarin we probeerden te achterhalen waar ouderen in Dalfsen echt behoefte aan hebben.” Het initiatief leidt bovendien tot mooie neveneffecten. “Want welzijn voorkomt zorg”, legde Saam Welzijn-directeur Wout Noorman uit. “Met deze aanpak redeneren we niet vanuit de vraag ‘wat vinden wij dat mensen nodig hebben?’, maar echt vanuit de inwoners zelf. Het komt van onderop.”

Met deze innovatieve aanpak heeft Dalfsen een voortrekkersrol, want het bezoek van de secretaris-generaal maakte tevens duidelijk dat nog lang niet elke gemeente zover is. Het bezoek vond plaats in de zogeheten e-health week, een periode waarin beleidsmedewerkers van de deelnemende organisaties nadenken over de manier waarop dit soort toepassingen nog beter kunnen worden aangeboden aan ouderen. Wie meer wil weten over de mogelijkheden van de Uitprobeerdienst, kan kijken op  www.samendoenindalfsen.nl/up.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency