Foto: wethouder Ruud van Leeuwen heeft de eerste sticker geplakt op een verkeersbord.

Dalfsen in actie tegen vernielen van verkeersborden

DALFSEN - ‘Laat mij lekker hangen!’ is de kreet op de stickers die gemeente Dalfsen achterop verkeersborden laat plakken. Met als onderregel ‘Jij geen boete, wij geen ongelukken.’

In Dalfsen is vanmiddag (vrijdag) een campagne van start gegaan tegen het wegnemen en vernielen van verkeersborden.

”Afgelopen jaar was er voor 15.000 euro schade door het vernielen of laten verdwijnen van verkeersborden en kapotmaken van lantaarnpalen,” zei wethouder Ruud van Leeuwen, die de symbolische eerste sticker plakte. “Het is pure diefstal. We hopen dat ze gaan nadenken als ze de sticker zien. Een lantaarnpaal kost bijvoorbeeld al 1.500 euro. En de belastingbetaler moet deze schade betalen.”
De weggenomen borden worden wellicht gebruikt voor de aankleding van een keet of ‘mancave’, denkt de wethouder. “Zo’n nieuw bord maken kost 150 euro, dus laat iedereen een paar euro lappen, dan zijn ze er ook.”

De borden die de bebouwde kom aangeven zijn erg in trek, net als borden die de Covid-priklocatie aangeven. Na twee dagen waren er al drie weg en dat zijn best grote borden.
Wijkuitvoerder Bertus Meijer gaf aan het wegnemen van borden soms tot gevaarlijke situaties leidt. Zo waren bij een wegversmalling aan de Langsweg de schrikplanken en het bord weggenomen en is er een bestuurder te water geraakt.
De wethouder hoopt dat de inwoners een beetje meehelpen door een oogje in het zeil te houden.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

QR-code

Alle verkeersborden in de gemeente Dalfsen worden voorzien van een sticker. Naast de tekst ‘Laat mij lekker hangen!’ staat er ook een QR code op de sticker. Deze code kan met een mobiele telefoon worden gescand en herleid naar de website www.dalfsen.nl/verkeersborden. Op deze pagina staat informatie over de risico’s van het wegenemen van verkeersborden en de hoogte van boetes. Zo hoopt de gemeente Dalfsen vandalisme tegen te gaan. Er staan hoge boetes op het wegnemen van een verkeersbord en in het uiterste geval een gevangenisstraf. Daarom vraagt de gemeente iedereen de borden te laten staan, zodat gevaarlijke situaties voorkomen worden.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency