Foto: burgemeester Erica van Lente legt een krans namens de gemeente Dalfsen.

Dalfsen herdenkt gevallenen in Oost-Indië

DALFSEN - Veteranencontact Dalfsen organiseerde zaterdag weer de jaarlijkse Indië-herdenking op de oude begraafplaats aan de Ruitenborghstraat in Dalfsen.

Voorzitter Lejo van Dommelen van Veteranencontact noemde na een minuut stilte de namen van de acht militairen uit Dalfsen en Nieuwleusen, die in de jaren tussen 1946 en 1950 zijn gesneuveld in voormalig Nederlands Oost-Indië, zo ver van huis. Uit Dalfsen Harm Jan van der Berg, Johannes Gerhardus Hunfrides Broeks, Hendricus Antonius Mars, Gerrit Paskamp en uit Nieuwleusen Jan Bijker, Hendrikus Bloemhof, Hendrikus Mensink en Jan van der Sluis. De Nederlandse vlag werd halfstok gehangen onder trompetklanken.

Foto onder: veteranen hebben een krans gelegd. Tekst gaat door onder foto.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Toespraak

Nabestaanden, veteranencontact en burgemeester Erica van Lente namens de gemeente Dalfsen legden kransen en betoonden eer aan de gevallenen. De burgemeester sprak in haar toespraak onder andere over het boek ‘En de wereld werd groter dan De Weerd’ van Gerhard Ekkelenkamp. Het gaat over het plattelandsleven in de Tweede Wereldoorlog en over de broer die naar Nederlands-Indië moest. Het boek maakte indruk op haar, omdat het gewone levens in een bijzondere tijd schetst. De gehele toespraak is te vinden op de website van de gemeente Dalfsen: https://www.dalfsen.nl/toespraak-burgemeester-van-lente-indieherdenking-2-september-2023.

De plechtigheid werd afgesloten met een defilé langs het Indiëmonument. Na afloop konden de aanwezigen een kop koffie of thee drinken in zalencentrum De Overkant en nog even napraten.

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency