Foto: archief Marcel van Saltbommel

Dalfsen gaat eikenprocessierups weer bestrijden

DALFSEN - Gemeente Dalfsen start rond half april met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups.

De eitjes en de jonge rupsen zitten hoog in de boomkronen. Daarom spuiten de medewerkers van de gemeente het bestrijdingsmiddel met een hoge drukspuit of boomnevelspuit in de kronen. Inwoners kunnen rond half april een van de bestrijdingsvoertuigen tegenkomen in hun omgeving. De bestrijding kan ook in de avond of nacht plaatsvinden. De bomen worden twee keer preventief behandeld, tussen de behandeling zit ongeveer twee weken.

Openbare ruimte

De bestrijding vindt plaats op eiken in de openbare ruimte die staan op plekken waar in de afgelopen jaren veel overlast was. Ook eiken op plaatsen waar doorgaans veel mensen komen of verblijven worden gespoten, zoals bij basisscholen, speeltuinen, sportvelden, zorgcentra en langs fietsroutes voor schoolkinderen. Alle spuitroutes kan men bekijken op www.dalfsenkaart.nl
Een gespecialiseerd bedrijf spuit tot hoog in de boom met een biologisch bestrijdingsmiddel dat alleen rupsen doodt. Het middel is ongevaarlijk voor mensen, huisdieren, vogels en planten. Er wordt rekening gehouden met beschermde vlindersoorten en de plekken waar deze te vinden zijn, worden gemeden.

Biodiversiteit

Tuineigenaars kunnen zelf ook helpen en zorgen voor meer biodiversiteit. Met veel groen en bloeiende planten in de tuin, worden insecten en tuinvogels aangetrokken. Door nestkastjes op te hangen in de buurt van eikenbomen, worden koolmezen, pimpelmezen en ook andere vogels gestimuleerd de eikenprocessierupsen op te eten. De gemeente blijft de eiken controleren. In bomen waar toch volwassen eikenprocessierupsen verschijnen, worden nesten en rupsen op bepaalde locaties weggehaald door ze op een veilige manier weg te pakken of zuigen. Om niet in aanraking met de brandharen te komen, raadt de gemeente inwoners af om zelf de nesten te verwijderen. Meer informatie op de website processierups.nu. Informatie over de aanpak van de gemeente op www.dalfsen.nl/rups

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency