- Algemeen
- 12 mei 2022
- Door Redactie
COA onderzoekt opvang asielzoekers in De Lantaren Lemelerveld
DALFSEN - Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft eind maart aan gemeente Dalfsen gevraagd om mee te werken aan een verkenning voor het opvangen van 50 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv). Dalfsen heeft ingestemd met de verkenning.
Het COA heeft het oog laten vallen op het voormalige Wegrestaurant De Lantaren langs de N348, dat na de coronalockdown niet meer open is gegaan. Woensdagavond heeft de gemeente met de buurt gesproken over de plannen, in aanwezigheid van vertegenwoordigers van Plaatselijk Belang Lemelerveld en van de gemeente Raalte, die grenst aan het gebied. Het gaat om een zogenaamde Proces Opvanglocatie AMV (POA), waarin 50 alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV) worden opgevangen, van 13 tot 17,5 jaar oud. Al heeft het COA nog geen officieel verzoek ingediend bij de gemeente, Dalfsen wilde de buurt toch alvast op de hoogte stellen van de verkenning. Zo’n 35 buurtbewoners waren naar de infomatiebijeenkomst gekomen en zij hadden uiteraard veel vragen en ook grote zorgen over overlast en veiligheid.
Hoge nood
De noodzaak voor opvang van asielzoekers, en in het bijzonder amv, is ontzettend hoog. Het aanmeldcentrum in Ter Apel is overvol en kwetsbare jongeren verblijven daar veel langer dan wenselijk is. In principe mogen daar zo’n 55 jongeren verblijven, maar momenteel zit er wel 300 procent van dat maximum. “We moeten meewerken aan de verkenning, gezien de situatie in Ter Apel die echt niet kan,” zegt burgemeester Erica van Lente. Ze begrijpt de zorgen van de buurt, maar wijst ook op de maatschappelijke taak die de gemeente heeft. “Het plaatsje ‘Elders’ staat niet op de kaart. Het is een lastige groep om te huisvesten, maar we hebben wel onze verantwoordelijkheid.”
In Overijssel is deze vorm van opvang nog niet gerealiseerd. De jongeren zijn er in principe 6 tot 8 weken en als ze in Nederland morgen blijven, stromen ze door naar andere, kleinschalige voorzieningen. Maar de ervaring leert dat de jongeren er momenteel wel enkele maanden zijn. De nationaliteiten van de jongeren zijn heel wisselend. Op een POA biedt het COA individuele begeleiding, vrijetijdsactiviteiten en 24 uurs toezicht aan de jongeren.
Burgemeester Van Lente heeft contact met gemeentes waar nu al zo’n POA zit, zoals Bronckhorst en Zelhem en gaat daar binnenkort ook zelf kijken.

Delen: