Foto: De initiatiefnemers van de campagne Hoe houden we de gemeente veilig.

Campagne veiligheid rond de woning streeft naar meer bewustwording

DALFSEN - ‘Hoe houden we de gemeente veilig?’ Dat is de vraagstelling en het thema van een grootschalige campagne waarbij de gemeente Dalfsen, Politie Vechtdal, Veiligheidsregio IJsselland en Saam Welzijn de handen ineen slaan.

De campagne krijgt gestalte met drie voorlichtingsbijeenkomsten in januari in de drie grootste kernen van de gemeente. Die zijn erop gericht inwoners meer bewust te maken van allerlei aspecten van veiligheid in en rond hun woning. “Mensen erop wijzen, hen bewust maken van wat ze zelf kunnen doen en hen attenderen op de technische snufjes die bestaan om je huis veiliger te maken”, vat coördinator Alie Buit van Saam Welzijn samen.

Initiatief Saam Welzijn
Saam Welzijn nam het initiatief, als voortzetting van het Donkere Dagen Offensief, waarbij het vooral ging om inbraakbeveiliging. “Dit is breder van opzet en we mikken niet alleen op ouderen, maar op alle inwoners”, zegt Annamiek Pasma, medewerker bestuurszaken en Integrale Veiligheid van de gemeente Dalfsen. “We wijzen bijvoorbeeld ook op risico’s die tot brandgevaar kunnen leiden. De nadruk ligt op preventie en bewustwording: hoe kun je voorkomen dat er brand ontstaat of er ingebroken wordt? Zeker bij eventuele woningaanpassingen kun je kleine, maa effectieve maatregelen meteen doorvoeren.”

Veiligste gemeente
Dalfsen stond in 2018 te boek als de veiligste gemeente van Nederland. “Toch vallen er landelijk nog altijd zo’n vijftig slachtoffers per jaar door woningbranden. Dat aantal willen we verder terugdringen”, zegt Pasma. “Daarnaast”, vult Buit aan, “worden we in de huidige samenleving geacht steeds langer zelfstandig te kunnen blijven leven. Er zijn veel mogelijkheden en middelen om de woning aan te passen en ondersteuning te krijgen. Maar aan die zelfredzaamheid zitten altijd risico’s. Denk maar aan koolmonoxidevergiftiging. We willen mensen ook erop attenderen om hun buren en omgeving op een positieve manier in de gaten te houden. Je kunt beter een keer teveel alarm slaan dan dat je achteraf moet zeggen dat je wel een verdachte wagen hebt zien rijden, maar dacht dat het wel mee zou vallen.”

Rookmelders
De brandweer wijst met name op het nut van rookmelders, maar ook op het onderhoud daarvan. “Elk huis zou ze standaard moeten hebben, en in nieuwbouwwoningen zijn ze tegenwoordig verplicht”, weet Jan Wittenberg, adviseur risicobeheersing bij de brandweer. “Ze zorgen ervoor dat je op tijd wakker wordt bij een woningbrand, want zolang je slaapt, doet je reukorgaan het niet en verspeel je kostbare tijd. Je kunt ze ook schakelen met de woning van de buren. Maar eigenlijk moet je ze om de tien jaar vervangen, want dan loop je de kans dat ze ondeugdelijk worden.”

Voorlichtingsavonden
Op de voorlichtingsavonden geven politie, brandweer en Saam Welzijn uitleg en preventietips. Daarnaast is er een veiligheidsmarkt waar lokale ondernemers op dit gebied meer vertellen en demonstreren op het gebied van inbraak-, brand- en valpreventie. De politie informeert over inbraakbeveiliging, je woning er bewoond uit laten zien bij afwezigheid, eventuele camera’s en andere handige technische snufjes. “Maar we geven ook tips over hoe je omgaat met babbel- en verkooptrucs aan de deur”, zeggen agenten Arjan Prins en Roy Veldhuis. “Mensen denken vaak dat ze daar niet intrappen, maar het gaat toch nog vaak mis. Ook omdat we in deze regio redelijk goed van vertrouwen zijn. Met dat laatste is op zich niets mis, maar het is goed om te weten waar je op moet letten.” De politie in het Vechtdal, en Dalfsen in het bijzonder, zet al enkele jaren specifiek in op inbraakpreventie, onder meer door de ‘witte voetjes’ en het achterlaten van enveloppen bij woningen die zichtbaar onbewoond zijn.

Verloting preventie-artikelen
De voorlichtingsbijeenkomsten worden georganiseerd op maandag 21 januari (inloop vanaf 19.30 uur in De Spil in Nieuwleusen) en dinsdag 22 januari (inloop vanaf 15.00 uur in De Trefkoele+ in Dalfsen, en ’s avonds vanaf 19.30 uur in De Mozaïek in Lemelerveld). Na de inloop van een half uur is er gedurende een uur plenaire tekst en uitleg, waarna er vragen gesteld kunnen worden en de informatiemarkt kan worden bezocht.
Aan de voorlichtingsavonden is tevens een verloting gekoppeld (bezoekers krijgen bij binnenkomst een lootje) waarbij gratis preventie-artikelen te winnen zijn, zoals opritverklikkers, rook- en koolmonoxidemelders.

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency