Foto: burgemeester Erica van Lente plant de laatste boom. Foto: Marcel van Saltbommel.

Burgemeester Van Lente opent Dorpsbongerd Ni’jluusn

NIEUWLEUSEN - Met stralend voorjaarsweer opende burgemeester Erica van Lente zaterdag de nieuwe Dorpsbongerd Ni’jluusn.

Zij spitte een ‘Zoete Kroon’ in de grond, een appelboom die vroeger veel werd aangeplant. Verder onthulde ze een bord met informatie.Dertig jaar geleden zijn de eerste fruitbomen al geplant in de boomgaard. Maar de laatste maanden zijn er nog veel meer bij geplant, deels op privéterrein en deels op gemeentegrond, rondom de retentievijver op de hoek Bosmansweg/Westerveen in Nieuwleusen. Zo staan er nu 117 voornamelijk hoogstam-fruitbomen, oude rassen met de prachtige namen, zo is te zien op de bordjes. De dorpsboomgaard is een onderdeel van Natuurboerderij BalkInn, die momenteel nog in aanbouw is. Iedere dag zijn daar drie tot tien vrijwilligers bezig met de bouw. Het doel van de natuurboerderij is kennis overbrengen over dieren en planten. Alle boerderijen hadden vroeger een boomgaard, zo vertelde Andries Bos, een van de initiatiefnemers.
Alle inwoners mogen het fruit te zijner tijd plukken voor eigen gebruik. De boomgaard is vrij toegankelijk.

Bekijk ook het foto-album wat onze fotograaf Marcel van Saltbommel maakte van de opening: https://myalbum.com/album/nFjGQ7CTzMKW

 

 

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency