Foto: Marcel van Saltbommel.

Boeren protesteren bij provinciehuis in Zwolle

VECHTDAL - Boeren uit Overijssel - ook uit Dalfsen en Nieuwleusen - zijn vanmorgen (woensdag) met hun trekkers naar het provinciehuis in Zwolle getrokken.

Een paar honderd boeren protesteerden tegen de plannen voor handhaving bij PAS-melders. De protesterende boeren boden een brief aan waarin ze hun zorgen en eisen uiten over het handhaven bij PAS-melders in de provincie. Dat zijn (voornamelijk) bedrijven die voor bepaalde activiteiten waarbij stikstof wordt uitgestoten, eerst geen vergunning hoefden aan te vragen, maar dat nu van de rechter wel moeten doen.

Geen gesprek

Gedeputeerden Tijs de Bree, Harm ten Bolscher Commissaris van de Koning Andries Heidema namen de brief van de boeren in ontvangst. De boeren hadden graag gezien dat Heidema hen zou toespreken vanaf een podium. Dat wilde Heidema niet, wel wilde hij een delegatie boeren binnen ontvangen. Maar dat wilden de boeren niet.

Rechterlijke uitspraak

De provincie wil ook liever niet handhaven bij PAS-melders, maar voelt zich daartoe genoodzaakt door een rechterlijke uitspraak. Boeren zeggen dat ze failliet gaan als ze dwangsommen moeten betalen. Het provinciebestuur heeft onlangs een brandbrief naar minister Christianne van der Wal gestuurd, met de vraag snel met een oplossing te komen. De minister zegt aan een oplossing te werken. PAS-melders verkeren door het in gebreke blijven van de overheid in uiterst onzekere tijden, aldus het ministerie.

Ultimatum

De boeren geven de provincie twee weken de tijd om aan hun eisen tegemoet te komen, anders gaan ze door met een groter protest.

Foto's onder: Marcel van Saltbommel. Klik op het pijltje voor de volgende foto.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency