- Algemeen
- 16 november 2019
- Door Redactie
Binnen zeven jaar de 100.000ste passagier voor Buurtbus Vechtdal
DALFSEN - Buurtbus Vechtdal blijkt in een duidelijke behoefte te voorzien. Binnen zeven jaar heeft de teller van het aantal ingestapte passagiers de 100.000 aangetikt.
De eerste rit van de buurtbus (Syntus lijn 591) vond plaats op maandag 10 december 2012: vanuit Nieuwleusen naar het station in Dalfsen, via Oudleusen, Gerner en (toen nog) Ankum. De honderdduizendste meldde zich afgelopen donderdagmiddag: mevrouw Anne Ringeling, die met haar dochtertje Fenne uit Nieuwleusen, om 16.39 uur instapte op de halte bij De Trefkoele in Dalfsen. Mevrouw Ringeling maakt wekelijks met haar dochtertje gebruik van de buurtbus voor het bezoeken van balletlessen in De Trefkoele.
Momenteel zijn er 36 vrijwilligers die als chauffeurs van de buurtbus samen de vereniging ‘Buurtbus Vechtdal’ vormen. Wiebe Hindriks mocht als voorzitter van deze vereniging, mevrouw Ringeling een bloemetje overhandigen.
Doelstelling ruimschoots gehaald
Op basis van de eerder geformuleerde doelstelling (gemiddeld minimaal 400 opstappers per maand) zou de 100.000ste passagier niet binnen twintig jaar bereikt zijn. Nu dit al binnen zeven jaar na de start is bereikt, mag wel worden vastgesteld dat deze doelstelling ruimschoots is gehaald en dat de buurtbus een succes is.
Dankzij de enthousiaste inzet van de vrijwilligers rijdt de buurtbus van maandag t/m vrijdag, vanaf 07.00 tot 19.00 uur, elk uur van Nieuwleusen naar Dalfsen en terug; evenals elke zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur. Op zon- en feestdagen wordt er niet gereden.
Het is duidelijk dat het station van Dalfsen de meeste belangstelling heeft van de gebruikers, vanwege de goede aansluiting op de treinen uit Ommen en Zwolle. Maar ook mensen uit Dalfsen, die bijvoorbeeld richting Dedemsvaart reizen, kunnen in Nieuwleusen doorgaans snel overstappen.
Omdat de Provincie Overijssel en Syntus hebben afgesproken dat deze buurtbus, net als een normale lijndienst, bedoeld is voor betaling met de OV-Chipkaart, is daarvoor in de bus geschikte apparatuur geïnstalleerd. Naast de OV-Chipkaart kan er ook gereisd worden met losse ritkaarten. Deze ritkaarten moeten de passagiers bij de chauffeur in de bus kopen en met de pinpas afrekenen. Het is niet meer mogelijk om met contant geld in de buurtbus af te rekenen.
De tarieven van de losse ritkaarten zijn gebaseerd op een zonering van in totaal 4 zones; de kosten zijn 2 euro voor één rit t/m 3 zones en 3 euro voor één rit vanaf vier zones. Verder is er een kaartje van 1 euro, bedoeld voor één rit van kinderen van 4 t/m 11 jaar als meereiskaart met een betalende volwassene. Ook is er een 25 strippenkaart van 17,50 euro verkrijgbaar; de passagier betaalt hiermee twee strippen voor een rit t/m drie zones en drie strippen voor een rit vanaf vier zones.
Alle informatie van de Buurtbusvereniging Vechtdal, inclusief de dienstregeling, de route en actuele informatie, is te vinden op www.buurtbusvechtdal.nl.
Bijzonder is ook dat naast de bushaltes ook op andere plaatsen langs de route kan worden in- en uitgestapt. Als men het duidelijk aangeeft, kan in principe elke plek worden gebruikt, op voorwaarde dat er veilig kan worden gestopt.

Delen: