Foto: Archieffoto.

Bezorgde inwoners verenigd in Actiegroep Hoog Overijssel

HOONHORST - Ruim twintig inwoners van Dalfsen, Hoonhorst, Lemelerveld en Hessum, Rechteren, Vennenberg hebben zich verenigd in Actiegroep Hoog Overijssel, dat en vuist wil maken tegen het aanwijzen van een lage aanvliegroute voor Lelystad Airport boven hun woonomgeving. Donderdagavond belegden ze in het Anjerpunt in Hoonhorst een eerste bijeenkomst voor gelijkgestemden.

 

Tijdens deze bijeenkomst werd het comité, met steun van de vier verenigingen voor Plaatselijk Belang in de dorpen en buurtschappen, formeel opgericht en werden er brainstormsessies georganiseerd voor mogelijke actiepunten. De bewoners maken zich al langer zorgen over de kans dat de plannen voor uitbreiding van het vliegveld in Lelystad grote gevolgen heeft voor hun woonomgeving. Ze vrezen voor geluidsoverlast, milieuvervuiling en mede daardoor een teruglopende (economische) aantrekkelijkheid van hun regio.

Dat hun woonomgeving te maken krijgt met de overvliegende passagiersvliegtuigen is een zekerheid; over de aanvliegroutes van Lelystad Airport het de Tweede kamer reeds een besluit genomen. Maar de bewoners die zich hebben verenigd in het actiecomité willen wel voorkomen dat de norm voor de vlieghoogte boven het Vechtdal daalt tot ongeveer een kilometer. Dat zou tot boven de vijf kilometer moeten worden opgetrokken, vindt men; dan is de overlast veel minder groot.

In de huidige plannen is een zogeheten wachtruimte – de plekken waar vliegtuigen wat langer in de lucht mogen blijven hangen voordat er ruimte is om te landen in Lelystad – geprojecteerd in het luchgtruim bovben Hellendoorn, Nijvberdal en de Lemelerberg. Van daaruit zouden de vliegtuigen op een hoogte van één tot twee kilometer over het Vechtdal koers zetten richting Lelystad. Maar over de exacte aanvliegroutes, de hoogtes en de is nog geen besluit genomen. En juist voor deze punten wil het actiecomité zich sterk maken.

Al is na de eerste bijeenkomst nog niet duidelijk op welke wijze dat moet worden aangepakt. Wel werd donderdagavond gesproken over een petitie, die dan op zijn minst vergezeld moet gaan van enkele tienduizenden handtekeningen. Andere opties die tijdens de brainstormsessie werden genoemd: demonstraties in Den Haag, actie via Facebook en filmpjes op YouTube die de verwachte schade voor inwoners en ondernemers in beeld brengen. Er komt in elk geval een stuurgroep met vertegenwoordigers van de Plaatselijke Belangen, een groep voor de belangen van ondernemers in het gebied en een logo waarmee alle acties herkenbaar zullen zijn. Daarnaast wordt nagedacht over de mogelijkheden voor een website en een YouTube-filmpje.

Een groot vraagteken is het kennelijke ontbreken van een Milieu Effect Rapportage (MER) voor de regio ten oosten van Zwolle. Die zou er wel moeten zijn, want die is gebruikelijk voor de totstandkoming van een beheersplan voor Natura 2000-gebieden. De gemeente Dalfsen – in een laat stadium geïnformeerd door vragen van de raadsfractie van D66 – is bezig met een onderzoek naar het antwoord op deze vraag. Wethouder Ruud van Leeuwen liet eerder in de gemeenteraad al weten dat Dalfsen, liefst in samenspraak met andere betrokken gemeenten, de kwestie tot aan de Raad van State wil opspelen indien dat noodzakelijk is. Volgens hem lijkt het erop dat de betreffende gemeente, maar ook de provincie Overijssel, doelbewust is gepasseerd bij het opstellen van de plannen.

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency