Foto: Harm Heetebrij is Deskundig Toezichthouder Asbestsloop (DTA).

Betamac asbestverwijdering B.V. is SC530 gecertificeerd onderdeel van de Heetebrij Groep

NIEUWLEUSEN - Sinds afgelopen maand is Betamac asbestverwijdering B.V. het enige gecertificeerde bedrijf voor asbestverwijdering in de gemeente Dalfsen. Betamac is een onderdeel van de Heetebrij Groep in Nieuwleusen.

De vraag naar verwijdering van asbest in daken van met name agrarische bebouwing zal de komende tijd sterk toenemen. Dat verwacht ook de gemeente Dalfsen, die er – in lijn met het landelijke overheidsbeleid – naar streeft om al het aanwezige asbest vóór 2024 opgeruimd te hebben. Naar schatting is er binnen de gemeente Dalfsen nog zo’n 700.000 vierkante meter asbest aanwezig. Eigenaren die na 2024 nog asbest op hun  grondgebied hebben, kunnen daarvoor beboet worden en zijn verplicht het alsnog te laten verwijderen. Het gebruik van asbest is overigens al sinds 1993 verboden.

De Heetebrij Groep speelt daarop in door Betamac Asbestverwijdering in het leven te roepen en een SC530-certificering te verkrijgen. “Mijn vader Henri, ik en drie medewerkers zijn vorig jaar februari begonnen aan een opleiding hiervoor”, vertelt Harm Heetebrij. “Drie collega’s zijn nu Deskundig Asbest Verwijderaar (DAV) en Henri en ik zijn Deskundig Toezichthouder Asbestsloop (DTA), leidinggevenden dus.” Afgelopen jaar hebben ze al enkele malen asbest verwijderd, maar vanaf heden gaat Betamac echt van start.

Asbest is een bewezen gevaar voor de volksgezondheid. Verwijdering moet dus via een zorgvuldige procedure gebeuren. “Het gevaarlijkst zijn de vezels die vrijkomen als het asbest breekt. Die zie je niet als de in de lucht komen, maar ze zijn zeer schadelijk voor de longen”, weet Harm Heetebrij.

 “Er komt veel voor kijken. Het belangrijkste is dat we de klant ontzorgen, hem in overleg zoveel mogelijk uit handen nemen. Dus niet alleen het verwijderen en afvoeren. Maar ook het inventariseren en vergunningaanvraag. Daarnaast adviseren we bij het alternatief waardoor het asbest vervangen wordt. Dat hangt in hoge mate af van het gebruik: als de bebouwing voor  opslag wordt gebruikt, hoef je niet meteen een geïsoleerd dak. Bij een werkplaats is dat wel raadzaam.”

Eigenaren die asbest laten verwijderen, kunnen tot en met 2019 aanspraak maken op een rijkssubsidie van 4,5 euro per m2. “Die subsidiepot wordt tot dat jaar steeds jaarlijks aangevuld, maar daarna houdt de regeling hoogstwaarschijnlijk op”, weet Harm Heetebrij. “Maar het gaat snel: in oktober vorig jaar was het potje voor 2016 leeg. Aanvragen die in de laatste twee maanden van dat jaar zijn ingediend, komen dit jaar als eerste aan de beurt. Maar dat betekent ook dat er weer vaker een beroep wordt gedaan op het beschikbare budget voor dit jaar. Het is dus raadzaam om er zo snel mogelijk bij te zijn.”

Het lastige is dat het opruimen van een kleine hoeveelheid asbest relatief duurder is dan een grote hoeveelheid, omdat veel voorzorgsmaatregelen hoe dan ook genomen moeten worden. Wie asbest laat verwijderen, krijgt de bekende ‘mannen in witte pakken’ op het erf. Daarnaast maken de gekwalificeerde medewerkers gebruik van maskers die het volledige gezicht beschermen. “Vroeger ging dat met een stofkapje, maar de ontwikkelingen hebben niet stil gestaan”, aldus Harm Heetebrij. Met een aanblaasunit wordt gezorgd voor overdruk, zodat eventuele asbestdeeltjes niet naar binnen kunnen.

Meer informatie over het verwijderen van asbest door Betamac Asbestverwijdering B.V. is verkrijgbaar via de website Betamac.nl, [email protected] of via tel. 0529-481000.

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency