Foto: de bestrijding in volle gang. Foto: Marcel van Saltbommel.

Bestrijding ‘plaagrups’ van start in Dalfsen

DALFSEN - Het bestrijden van de eikenprocessierupsen is enige weken geleden begonnen in de gemeentelijke eikenbomen in Dalfsen. Wethouder Ruud van Leeuwen meldt dat er een biologisch bestrijdingsmiddel, Xentari, wordt gebruikt voor de preventieve bestrijding.

Door de rupsen vroeg in het jaar te bestrijden, hebben de brandharen (die de jeuk geven) zich nog niet ontwikkeld en worden rupsen van andere vlinders ontzien. De bacteriën in het middel tasten de rupsen aan zodat ze dood gaan.

Overlastplaatsen eerst

Eerst worden met spuitnevel de plaatsen behandeld waar vorig jaar veel overlast was, zoals belangrijke fietsroutes en in de buurt van kwetsbare groepen. In de tweede week van mei ontstaan de brandharen en wordt er een tweede ronde van bestrijding gedaan, want deze vorm van bestrijding geeft niet de garantie dat alle rupsen gedood zijn. Nesten van eikenprocessierupsen op gemeentelijke bomen die in mei of juni overlast veroorzaken, laat de gemeente wegzuigen door een gespecialiseerd bedrijf. Van Leeuwen zegt dat in overleg met de Vlinderstichting wordt geprobeerd het bestrijdingsmiddel niet te gebruiken op plaatsen waar rupsen van zeldzame vlinders zijn, want die gaan er ook aan dood.

Klachten melden

Inwoners die overlast ervaren van rupsen of nesten in gemeentelijke bomen kunnen dit doorgeven aan de gemeente via het online meldingsformulier www.dalfsen.nl/meldingrups. De gemeente laat nesten verwijderen binnen de bebouwde kom in gemeentelijke bomen die veel overlast veroorzaken door brandharen en die lager dan vier meter zitten. De bomen moeten wel goed bereikbaar zijn.  Buiten de bebouwde kom de nesten in gemeentelijke bomen die overlast veroorzaken door brandharen en die lager dan vier meter zitten op de volgende locaties: voor een inrit of tuin, op een route waar preventief bestreden is (spuitroute) of waar gemonitord wordt (de zuigroute). Bekijk beide routes op www.dalfsenkaart.nl/eikenprocessierups.

Niet zelf verwijderen

Verwijder nesten niet zelf. De minuscuul kleine brandhaartjes kunnen vrijkomen en jeuk en huiduitslag veroorzaken. Ze kunnen ook in het oog of de keel terecht komen en dan tot ernstige klachten leiden. De rups laat bovendien extra brandharen vrij als het dier zich bedreigd voelt. Ga dus niet aan de slag met een verfafbrander of een stofzuiger. De haren kunnen ook bij harde wind uit de nesten waaien. Zet daarom op winderige dagen geen ramen open als er aangetaste eiken in de buurt staan. Hang geen was onder of vlakbij de eiken te drogen en fiets niet zonder lange mouwen of lange broek en (zonne)bril door een eikenlaan. Vanaf ongeveer half mei zijn de eerste brandharen te verwachten. Meer informatie over eikenprocessierupsen en wat de gemeente verder doet om de eikenprocessierups te bestrijden staat op www.dalfsen.nl/rups.

Proef Waterschap

Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) is begonnen met het behandelen van 45 zomereiken tegen de eikenprocessierups. Zo proberen ze recreanten en passanten bij stuw Vechterweerd komende zomer te ontzien. Het waterschap bestrijdt de rupsen als proef om te zien hoe effectief de methode is. Als in de zomermaanden toch overlast ontstaat, worden de rupsen alsnog weggezogen.

Vlinderstichting

De Vlinderstichting is niet zo gelukkig met de biologische bestrijdingsmiddelen, die nu veel toegepast worden. Deze middelen doden niet alleen eikenprocessierupsen, maar ook de rupsen van ruim 100 soorten onschadelijke nachtvlinders die in eiken leven. Daarom roept de Vlinderstichting gemeenten op om deze bestrijding te minimaliseren en te beperken tot plekken met ernstige overlast binnen de bebouwde kom. Op plekken met groot risico op problemen, zoals schoolpleinen is het wegzuigen van nesten een optie, volgens de stichting.
In ieder geval is het bevorderen van de biodiversiteit goed ter bestrijding van de rups. Zo trekken bloemen insecten aan die vervolgens de aanwezigheid van insectenetende vogels bevorderen. Met het ophangen van nestkastjes kan men vogels trekken die de rupsen opeten.

 

 

 

 

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency