Foto: Eén van de recent toegevoegde foto’s: Brugwachter Voorhorst en zijn gezin

Beeldbank Nieuwleusen ontvangt 50.000e websitebezoeker

NIEUWLEUSEN - In vier jaar tijd heeft het Museum Palthehof met de website www.beeldbanknieuwleusen.nl al 50.000 gerichte bezoeken ontvangen. Bezoekers die via andere websites de beeldbank bereiken zijn hierin niet meegerekend. Op de website is een verzameling te vinden van meer dan 16.000 foto’s en dit aantal wordt nog altijd uitgebreid door een klein groepje enthousiaste vrijwilligers.

Roelof Boerman is één van die vrijwilligers. Samen met Klaas Jan Talen en Henk Vasse houdt hij zich bezig met de Beeldbank. “Toen we begonnen stonden de meeste foto’s er al op, maar moest het merendeel nog worden voorzien van begeleidende teksten. Die waren vaak al wel geschreven, maar voor een deel moest dit nog worden uitgezocht. Ook moest alles nog worden ingedeeld in rubrieken,” vertelt Roelof. Toen hij bezig was met geneaologie onderzoek, kwam hij met vragen bij het Palthehof. Hij vond het fijn om daarna wat terug te kunnen doen en is dus nu al enkele jaren betrokken bij het museum als vrijwilliger. “In die tijd ging ik net met pensioen en het leek mij leuk om de Beeldbank verder op te bouwen samen met de anderen.” In het eerste jaar (2017) telde de website 5.000 bezoeken. Dit jaar, tot en met de maand oktober, ligt dat aantal al op 21.000. 

Op de website is de meest gebruikte functie een overzicht van de laatst toegevoegde foto’s. Hieruit blijkt dat de website een groot aantal terugkerende bezoekers heeft dat regelmatig kijkt naar recent toegevoegde foto’s. Verder wordt er vooral veel gezocht naar familiefoto’s, huwelijk- en jubileumfoto’s en ook Den Hulst, Union en Burgemeester Backxlaan scoren hoog als zoekterm.   

Als vrijwilliger is het natuurlijk een mooie waardering om te zien dat mensen zo graag rondsnuffelen in het digitale archief. “Maar het werk houdt niet op, nog steeds liggen er achter de schermen voldoende foto’s die nog moeten worden uitgezocht, toegevoegd en voorzien van de juiste informatie,” legt Roelof uit. Het museum krijgt regelmatig nieuw materiaal aangeleverd, bijvoorbeeld als familie het huis van een overleden naaste opruimt en foto’s en andere oude stukken vindt. “Momenteel zijn we overigens niet zo veel met de Beeldbank bezig, maar zijn we aan de slag gegaan met het koppelen van rouwadvertenties aan de grafstenen. Dit is een aparte site waar je vanaf de Beeldbank naar door kunt klikken en waar ruim 6.000 grafstenen met veel rouwadvertenties zijn te vinden. Op die manier krijgen we straks een nog completer digitaal archief,” aldus Roelof. 

De beeldbank is te bezoeken op: www.beeldbanknieuwleusen.nl. 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency