Foto: Bartjan en Annelien Werink.

Bartjan en Annelien Werink: jongste afgestudeerden in hun beroepsgroep

NIEUWLEUSEN - Bartjan en Annelien Werink uit Nieuwleusen behoren in hun beroepsgroep tot de jongste afgestudeerden van het land.

Zelf lopen ze er niet mee te koop, maar het valt mooi samen dat zowel Bartjan Werink als zijn zus Annelien uit Nieuwleusen in december het diploma van hun vakopleiding in ontvangst mochten nemen. En wat nog opmerkelijker is: beiden behoren in hun beroepsgroep tot de jongsten van het land.

Makelaar en homeopaat

Bartjan (21) studeerde na een opleiding van ruim een jaar af tot kandidaat-makelaar en Annelien (25) mag zich sinds half december homeopaat voor dieren noemen. “Ik merkte meteen dat ik daar heel jong voor ben”, zegt Annelien. “Ik zat in een klasje van allemaal veertigers en vijftigers.” Bij Bartjan was dat ook merkbaar: “De meesten van mijn klasgenoten waren dertigers en veertigers.” Hij volgde zijn studie in de avonduren en het weekend en had daarnaast een jaar lang een baan van 32 uur per week bij de regionale makelaar Boertjes, waarin hij gelijktijdig veel praktijkervaring opdeed. “Als ik meekwam als assistent merkte je wel eens dat mensen me wel heel jong vonden. Gelukkig was de feedback naderhand meestal wel positief.”

Aanvullende studie

Als kandidaat-makelaar moet hij nog een aanvullende studie volgen, maar kan hij met uitzondering van taxeren alle diensten verlenen die een registermakelaar ook kan bieden. “Het mooie van dit vak is dat je een verbinding kunt leggen tussen twee partijen. Je kunt hen adviseren, mogelijkheden voorhouden die ze wellicht zelf niet zien”, zegt Bartjan over zijn beroepskeuze.

Na zijn MBO-opleiding Internationale Handel aan het Deltion College koos hij voor deze richting. “Het was vooral mijn opa Leunge die me inspireerde. Ik heb hem zelf niet gekend, want hij overleed een jaar voordat ik geboren werd. Maar hij had een eigen makelaardij, met een logo op de verkoopborden dat me heeft geïnspireerd bij het ontwerp van mijn eigen bedrijfslogo.”

Momenteel werkt hij voor Landal GreenParks, dat zich internationaal toelegt op de verkoop van recreatiewoningen. “Een heel andere wereld”, heeft Bartjan gemerkt, “maar zeker ook een groeiende markt. Ik vind het zeker interessant, maar ik vermoed dat ik me uiteindelijk met een eigen makelaardij toch wil toeleggen op de reguliere woningmarkt.”

‘Iets met dieren’

Annelien wist al heel jong dat haar beroepskeuze ‘iets met dieren’ te maken zou hebben. “Als klein kind zat ik bij moeder voorop de fiets en als we dan langs een weiland reden waar een paard in stond, helde ik al voorover”, vertelt ze lachend.

Ze volgde een opleiding tot homeopaat voor hond, kat en paard. “Ik ben geen dierenarts, maar pas natuurlijke geneeswijzen toe. In de veterinaire homeopathie gaat men ervan uit dat geen dier hetzelfde is en dus ook de behandeling niet. Als je tien dieren hebt met dezelfde kwaal, kan het zelfs zo zijn dat voor elk dier een andere behandelmethode nodig is.” Als dierenliefhebster merkte ze als tiener al dat reguliere behandelmethoden wel de symptomen bestreden, maar niet altijd de oorzaak wegnamen. Dat zette haar op het spoor van deze opleiding. “Ik vind het mooi dat ik in dit vak echt iets kan betekenen voor dieren en hun baasjes.”

 

 

 

 

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency