Bart Trouwborst bijt spits af tijdens Verhalencafé in De Spil

NIEUWLEUSEN - Kulturhus De Spil start op woensdagavond 27 maart met een nieuwe initiatief. In het Verhalencafé vertelt een Nieuwleusenaar elke laatste woensdagavond van de maand zijn of haar eigen verhaal.

“En dat kan alle kanten op gaan”, aldus Sjoeke Meuleman-Jongsma, die als vrijwilliger het initiatief coördineert. “Bijzonder, interessant, grappig of ontroerend. Een verhaal over iets dat je hebt meegemaakt, over je beroep, over een organisatie waar je bij betrokken bent… Heel veel mensen hebben een boeiend verhaal te vertellen.”

Ze kwam op het idee naar aanleiding van op zichzelf staande voorstellingen in Enschede en Amsterdam, alsmede enkele radio-podcasts. “Daarbij ging het vaak om relatieve beroemdheden, maar bij ons willen we echt vooral gewone Nieuwleusenaren voor het voetlicht halen.”

Dorpsdominee Bart Trouwborst is op 27 maart de eerste die aan bod komt. Hij vertelt over zijn beweegredenen om predikant te worden, gaat in op zijn hobby’s en passies, zoals zonnebloemen verzorgen, vakantie in Zeeland, boeken schrijven en kennis opdoen over Israël. “Een leuke manier dus om meer over hem te weten te komen”, aldus Meuleman. “De formule is losjes: de spreker is ongeveer een uurtje aan het woord, van acht tot negen. Tussentijds of na afloop kunnen de aanwezigen ook vragen stellen.”

Ook de gasten voor de daaropvolgende maanden staan al vast. Zo komt op 24 april Ed Bijker (van Ed Bijker tuinen) onder meer vertellen over zijn ‘winnende tuin’. Hij verzorgt de avond samen met Andries Bos, voorzitter van de Bijenhoudersvereniging Nieuwleusen, die uitlegt hoe bijen bijdragen aan de kwaliteit van onze leefomgeving en wat vrijwilligers hiervoor doen.

Op 29 mei is de bekende volleybalster Manon Flier bereid gevonden om te vertellen over haar leven. Ze groeide op in Nieuwleusen, begon hier ook te volleyballen en groeide uit tot een sterspeelster die wedstrijden speelde in alle delen van de wereld. En op 26 juni sluit Erica van Lente, de nieuwe burgemeester van Dalfsen, de reeks voor de zomervakantie af. Ook zij vertelt uitgebreid over haar leven, haar keuze voor Dalfsen en het dagelijks leven als burgemeester.

Suggesties van inwoners

Na de zomervakantie treedt in elk geval de coöperatie Nieuwleusen Synergie voor het voetlicht. Aan andere ideeën wordt nog gewerkt. “Natuurlijk hebben ook inwoners van Nieuwleusen daar een inbreng in”, zegt Meuleman. “Graag zelfs. We staan open voor ideeën en suggesties.” Wie iets wil doorgeven, kan haar bereiken op [email protected]. Ook mensen die de voorbereidende werkgroep willen versterken, zijn welkom.

Manager Stefan Keijzer van De Spil is blij met het initiatief. “Het past in ons streven om veel Nieuwleusenaren over de vloer te krijgen in het nieuwe kulturhus. De Spil heeft als belangrijkste doel om mensen samen te brengen. De inbreng van inwoners is daarbij bepalen. Wij faciliteren en stellen het gebouw ter beschikking. Dit is een mooi, laagdrempelig initiatief, dat bovendien gratis toegankelijk is.” Meer informatie over het verhalencafé staat op www.despilnieuwleusen.nl/verhalencafé

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency