- Algemeen
- 17 maart 2021
- Door Redactie
Balans Fysiotherapie introduceert speciale covid-box
DALFSEN - Vanaf deze week wordt de informatieve en praktische covid-box die Balans Fysiotherapie heeft ontwikkeld in gebruik genomen. Fysiotherapeuten Merle Huzen en Inger Saelman specialiseerden zich het afgelopen jaar binnen Balans in de behandeling van corona patiënten en deze box gaat hen daar nog beter in helpen.
“De meest gehoorde klacht van (herstellende) corona patiënten is de enorme vermoeidheid,” vertelt Inger. “Dat kan komen doordat iemand is opgenomen in het ziekenhuis en dus lichamelijk erg is verzwakt, maar dat hoeft niet per se.” “Veelal is het ook zonder ziekenhuisopname een klacht die nog lang na de besmetting voor problemen zorgt. Activiteiten uit het dagelijks leven zijn dan al een te grote opgave,” vult haar collega Merle aan. De patiënten die hiermee kampen worden door de huisarts doorverwezen naar Inger, Merle of een collega-fysiotherapeut.
Praktische inhoud van de covid-box
Vanaf deze week kunnen de huisartsen in Dalfsen, Nieuwleusen en Ommen er echter ook voor kiezen deze patiënten eerst de covidbox van Balans te geven waarmee zij zelf thuis aan de slag kunnen. “Daarmee komen wij als fysiotherapeut wel in beeld, maar dus vanaf afstand. Zo kan de patiënt zelf thuis werken aan zijn herstel,” licht Inger toe. De box bestaat uit praktische informatie, enkele ademhalings- en ontspanningsoefeningen en een elastiek om de oefeningen mee te doen. De praktische informatie richt zich op de ziekte en het herstel, maar gaat bijvoorbeeld ook over mogelijke vergoedingen vanuit de zorgverzekeraar. “De box kan helpen om zelf thuis op te krabbelen, maar uiteraard kunnen patiënten ook een doorverwijzing krijgen om bij ons onder behandeling te komen,” legt Merle uit. De box wordt niet alleen via de huisarts verkregen, maar kan ook rechtstreeks bij Balans Fysiotherapie worden aangevraagd.
Samenwerking met andere zorgprofessionals
Naast de ontwikkeling van de covidbox is Balans Fysiotherapie het afgelopen jaar aan de slag gegaan met het maken van video’s om patiënten op afstand te kunnen ondersteunen. Ook is de samenwerking met zorgprofessionals als diëtist, ergotherapeut en logopedist geïntensiveerd. “Die samenwerking was er in sommige gevallen al wel, maar door de hoge druk in de ziekenhuizen merk je dat er meer verantwoordelijkheid daarin komt te liggen op de eerstelijnszorg, waar wij als fysiotherapeuten toe behoren,” vertelt Merle. “Het is fijn om op die manier ook van zorgcollega’s buiten onze praktijk te leren. Zo versterken we elkaar alleen maar in een situatie waar niemand eerder mee te maken heeft gehad.”

Delen: