Foto: ASC Gym en Dance sport buiten vanwege coronamaatregelen.

ASC Gym & Dance Dalfsen viert 60 jarig jubileum in etappes

DALFSEN - “Het blijft lastig om een jubileum te organiseren in coronatijd,” zegt bestuurslid Suzan Kastelein van ASC Gym & Dance uit Dalfsen. “De grote knaller is natuurlijk de einduitvoering, maar dat lukt dit jaar nog even niet.” Wel staan er dit jaar al diverse activiteiten op het programma.

“Ieder kwartaal organiseren we een speciale activiteit vanwege het jubileum. En die knallende einduitvoering, die hopen we volgend voorjaar toch nog te doen,” zegt Suzan. In het eerste kwartaal was er een challenge: iedereen mocht een filmpje, gedicht, tekening, foto of andere creatie maken over 60 jaar ASC. Daar kwamen hele diverse creaties uit voort – van hiphopfilmpje tot tekening -  en de drie leukste wonnen een prijs. In het huidige kwartaal twee staat de seizoenafsluiter centraal en dat wordt meer per groep opgepakt: dat kan variëren van een bezoek aan een indoor turnhal tot een springkussen voor de jongere groepen. De dansgroepen geven misschien nog een optreden zonder publiek, waarvan dan een filmpje kan worden gemaakt om te delen. “In ieder geval worden de leden dit kwartaal in het zonnetje gezet,” zegt Suzan.

Diverse workshops

In het derde kwartaal, na de zomer geven de docenten allerlei workshops op een aantal zaterdagen. Zoals bijvoorbeeld freerunning, tapdance, cheerleader of pilates. Het vierde kwartaal gaat ASC een verkoopactie opzetten, om geld binnen te halen voor de club. Die actie zal waarschijnlijk meerdere jaren terugkomen. In het nieuwe jaar staat in het eerste kwartaal een filmavond op stapel en in het tweede kwartaal de einduitvoering. “We zijn al druk aan het brainstormen,” aldus Suzan, “want het is leuk om ergens naartoe te werken. Het zal vast gaan over verleden en heden van ASC, maar hoe precies, werken we nog verder uit.”

Kinderen sporten buiten in coronatijd.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Dana Kamphuis (42) is al vanaf haar zesde jaar lid van ASC. Kleutergym heeft ze gehad bij SVD, maar vanaf de basisschool turnde ze bij ASC, tot ze een jaar of 23 was. “We gingen ’s morgens al vroeg weg samen, met de bus naar een wedstrijddag. We deden individuele wedstrijden, ook wel gezamenlijke springwedstrijden, elkaar aanmoedigen, heel gezellig.” Een vriendin bokste het zelfs tot de Bondskampioenschappen en de meiden gingen allemaal mee om aan te moedigen. Met 16 jaar kwam Dana in het jeugdbestuur en rond haar 20e begon ze met lesgeven aan kleuters. Dat Dana een opleiding aan de CALO volgde, kwam daarbij mooi uit. Daardoor ging ze zelf de techniek ook beter begrijpen en toepassen en maakte ze weer persoonlijke groei door. Later gaf ze les aan de recreanten van de groepen 3 tot en met 8 – wat ze nog steeds doet. “Door het turnen zijn vriendschappen voor het leven ontstaan,” zegt Dana. “De vriendinnen hebben ook allemaal in het (jeugd)bestuur gezeten, of andere functies binnen de vereniging.” Hele goede herinneringen bewaart Dana aan de gymkampen: met 80 kinderen op pad, met een vol programma met speur- en spooktochten, bonte avond en dergelijke. Eerst ging ze mee als deelnemer, later als leiding. Op momenten dat ze het turnen even wat minder leuk vond, waren de kampen toch een reden om lid te blijven: “Als ik van turnen af ga, kan ik ook niet meer mee op kamp.” De gymdocente hoopt dat het er nog weer van komt, dat de kinderen op kamp kunnen gaan.

Nieuwe ontwikkelingen

Het bestuur van ASC Gym & Dance is erg bezig met hoe de club zich verder kan ontwikkelen. De club telt zo’n 300 leden, al schommelt dat aantal wel, zoals bij de meeste verenigingen. ASC neemt deel aan Dalfsen Beweegt en probeert een mooi aanbod te bieden voor zowel jeugd als volwassenen. Zo zijn ze steeds op zoek naar nieuwe lessen waar vraag naar is, bijvoorbeeld Tik Tok-lessen, allemaal op verenigingsniveau, zodat het betaalbaar blijft voor een grote doelgroep.
Op dit moment zoekt ASC nog een docent of leiding voor de nieuwe les Sport & Spel die ze volgend jaar gaan aanbieden.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency