- Algemeen
- 18 november 2020
- Door Redactie
Ad Zwaga gaat met pensioen, maar blijft betrokken bij de bieb
NIEUWLEUSEN - In bijna alle filialen van Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen heeft Ad Zwaga (66) wel gewerkt. De laatste tijd voornamelijk in De Spil in Nieuwleusen. Vandaag (woensdag) is hij met pensioen gegaan.
“Maar in de lijn van ‘iedereen doet mee’ blijf ik ook na mijn pensioen gewoon meedoen,” zegt Ad. Hij werkte voorheen in een platenzaak, maar sinds tien jaar dus bij de bibliotheek. Ad werd aangenomen als ‘opruimhulp zonder klantencontact’, weet hij nog, terwijl dat contact tegenwoordig juist het belangrijkst is. Nu vraagt de bibliotheek vooral gastvrouwen en –heren. Adviseren, helpen en luisteren staat voorop. Hij kent bezoekers die juist komen als de bibliotheek bemenst is. “Dat mensen het boek vinden wat ze zoeken, vind ik het leukst aan het werk,” zegt Ad.
Bibliotheek verandert
De functie van de bibliotheek verandert, dat blijkt ook uit het Taalpunt, het Infopunt en extra aandacht voor de jeugd. “Heel belangrijk, die maatschappelijke functie” zegt de aankomend pensionado, “maar de boeken doen ook nog steeds mee. De twee corona-golven lieten zien dat naast het hamsteren van wc-papier in de supermarkt, ook boeken werden gehamsterd in de bibliotheek.” Daarnaast verzon men allerlei mogelijkheden om te kunnen lezen, zoals lenen en ruilen met buren of vrienden.
Ad vindt dat de collectie van de bibliotheek momenteel niet helemaal aansluit op de behoefte van lezers. Als voorbeeld geeft hij Lucinda Riley, momenteel een populaire schrijfster. Mensen moeten soms vele maanden wachten tot er een boek van haar beschikbaar is om te lenen.
Blijf lezen
“De digitale optie – de e-reader – is niet voor iedereen weggelegd,” zegt Ad, “al is iedere titel meteen een grootletterboek, wat handig is. Dat is vooral van belang voor de lezer die afhankelijk is van een beperkte catalogus grootletterboeken. Maar een boek is meer dan een verzameling woorden. Het is ook een gevoel, net als een vinylplaat dat is.” Hij constateert dat de bibliotheek de markt van de e-reader dreigt te verliezen: andere kanalen maken het de digitale lezer veel gemakkelijker. Ad vindt dat het vooral belangrijk dat mensen blijven lezen en hoe ze dat doen en wat ze lezen, maakt hem niet uit.
Op maandag blijft Zwaga een vast gezicht in de bibliotheek, maar dan als een van de 25 vrijwilligers. “We hebben een leuke groep mensen en met z’n allen hebben we het heel gezellig. En we kunnen er nog steeds vrijwilligers bij gebruiken, ze zijn welkom,” besluit Ad.

Delen: