- Algemeen
- 18 november 2019
- Door Redactie
Activiteiten rond 75 jaar bevrijding vooral geconcentreerd op 13 april
NIEUWLEUSEN - Tot en met mei 2020 vinden er de komende maanden veel activiteiten plaats rond de viering van 75 jaar bevrijding in Nieuwleusen. Het zwaartepunt van alle activiteiten ligt op en rond maandag 13 april, de dag waarop driekwart eeuw geleden de Canadese tanks door de straten van Nieuwleusen reden om het dorp te bevrijden.
Op het programma voor de maand april staan onder meer een ‘re-enactment’ (zeg maar: het naspelen) van de feestelijke bevrijding, met een legervoertuig en figuranten. Dat gebeurt bij de kruising van De Viersprong, de plaats waar de bevrijders destijds Nieuwleusen binnenreden. De historische Vereniging Ni’jluusn van Vrogger werkt aan een thematentoonstelling in museum Palthehof, onder de titel ‘Het verhaal van Nieuwleusen’. Deze wordt op maandag 13 april (Tweede Paasdag) geopend in combinatie met een ‘vrijheidsfietstocht’.
Ook wordt gewerkt aan de voorbereiding van een optocht met oude legervoertuigen, maar dit is nog onder voorbehoud. De gezamenlijke historische verenigingen in Dalfsen werken daarnaast aan een gezamenlijke tentoonstelling, die wellicht een reizend karakter krijgt. De vrijwilligers van Molen Massier organiseren in de week van 13 t/m 19 april een proeverij van ‘oorlogseten’. Ook is er op 13 april een gezamenlijke vredesdienst in de Grote Kerk van Nieuwleusen met aansluitend een herdenkings-/vrijheidsbrunch rond de kerk en museum Palthehof.
Toneelvoorstelling op grote hoogte
Toneelvereniging Oese Volluk uit Nieuwleusen bereidt twee toneelstukken voor waarin de oorlog en de bevrijding centraal staan. Het is de bedoeling dat de korte voorstelling in alle kernen van de gemeente Dalfsen wordt opgevoerd. “De vereniging is in Nieuwleusen nog op zoek naar een locatie van zes meter hoog waarop de voorstelling kan worden uitgevoerd”, weet Frieda Schuurman, lid van de voorbereidende werkgroep. “Zo’n hoogte is nodig omdat het stuk zich afspeelt op een brug. Het hoogteverschil moet in de voorstelling tot uiting komen.” Wie een locatie op het oog heeft of zelf beschikbaar heeft, kan de werkgroep of de toneelvereniging zelf tippen. Het grote toneelstuk wordt in januari gelanceerd met als vaste locatie de Ontmoetingskerk in Nieuwleusen met drie premièrevoorstellingen, ondermeer voor leden van de historische vereniging, Taveno, en ouderen. Aansluitend worden een aantal voorstellingen gegeven waarbij iedereen welkom is.
Vanaf november tot en met mei organiseren de Bibliotheek Dalfsen/Nieuwleusen en de Historische Kring Dalfsen verschillende lezingen rond het thema vrijheid, alsmede maandelijkse verhalencafés met vrije inloop. Zowel mensen die de oorlog bewust hebben meegemaakt, nakomelingen die hun verhalen goed kunnen overbrengen, en toehoorders zijn van harte welkom. Vanaf februari werken de ondernemersverenigingen aan een fototentoonstelling en in maart volgt een toneelvoorstelling voor en door jongeren van 12-18 jaar, een project dat wordt begeleid door Saam Welzijn.
De vlag uit
Verder zal de bevolking worden opgeroepen om van 11 t/m 30 april de Nederlandse vlag uit te hangen, ten teken van de toen verworven vrijheid die inmiddels 75 jaar standhoudt. Andere activiteiten zijn een vrijheidsconcert (zaterdag 25 april in De Spil, gecoördineerd door Hans van Dongen van MEC Muziekschool), een speciale aflevering van het maandelijkse Verhalencafé in De Spil (met een film en interviews over de Tweede Wereldoorlog en de Bevrijding, op woensdag 29 april) en vrijheidsdiners in de kulturhusen van de diverse kernen, op verschillende data. Ook komt er een nieuwe uitgave van het toenmalige plaatselijke verzetskrantje Luctor et Emergo, met veel verhalen over de oorlog en de bevrijding zoals die in Nieuwleusen zijn beleefd.
Bevrijdingsvuur
In de nacht van 4 op 5 mei wordt het Bevrijdingsvuur door de lopers van Bos Bedden Loopgroep AG’85 opgehaald uit Wageningen en zal in een estafette naar Nieuwleusen worden gebracht. De lopers zullen in de loop van de ochtend van 5 mei met het vuur aankomen in Nieuwleusen waar ze ontvangen worden bij de Spil. Verder worden op 15 augustus de oorlogsslachtoffers herdacht en wordt het programma op 30 augustus afgesloten middels een terugblik met foto’s van de activiteiten.
Het programma is nog niet helemaal rond. De voorbereidende werkgroep zet in overleg met de betrokken organisaties de komende tijd de puntjes op de i. Er kunnen nog andere activiteiten bij komen. Mensen die graag willen helpen zijn ook van harte welkom. Aanmelding kan via [email protected].

Delen: