Foto: vlnr. Diny Laarman, Diana Brok en Klazien Broeks, van Unicef afdeling Lemelerveld.

Actie Unicef: Blauwe Bogenbrug en Sukerbietenbrug extra in het licht

DALFSEN - Wereldwijde actie ter gelegenheid van de Dag voor de Rechten van het Kind, ook in gemeente Dalfsen.

 Elk jaar op 20 november – ter gelegenheid van de Dag voor de Rechten van het Kind – vestigt Unicef de aandacht op alle rechten van alle kinderen. Alle landen van de wereld hebben de rechten van kinderen samen vastgelegd in het Verdrag voor de Rechten van het Kind op 20 november 1989.

Extra blauw licht

De Blauwe Bogenbrug in Dalfsen kleurt elke dag blauw, maar zaterdagavond hebben de vrijwilligers van Unicef Lemelerveld - ook namens de vrijwilligers uit Nieuwleusen - de brug extra in het licht gezet. Dit om iedereen bewust te laten worden van de rechten voor het kind, niet alleen in Dalfsen, maar voor alle kinderen in de hele wereld. Na bezoek aan de Blauwe Bogenbrug gingen de vrijwilligers terug naar Lemelerveld, want ook daar kleurt de Sukerkbietenbrug elke nacht blauw en deze hebben ze ook deze extra bijgelicht.
De vrijwilligers hopen dat de inwoners nooit meer gedachteloos over de Blauwe Bogenbrug en de Sukerbietenbrug doorrijden en is het een brug(getje) naar Unicef en het besef dat ieder kind recht op een toekomst heeft. Dat gemeente Dalfsen voor het tweede jaar een kinderburgemeester heeft, geeft aan dat het recht op een eigen mening en gehoord worden hiermee ook in het licht word gezet.

Foto onder: de actie in Dalfsen bij de Blauwe Bogenbrug.

Kinderrechtenverdrag

Het Kinderrechtenverdrag gaat over alles waar kinderen van hun geboorte tot hun 18e mee te maken kunnen krijgen. De 54 artikelen van het verdrag gaan over voeding, onderwijs, wonen en gezondheid en familie. Maar ook over mishandeling, kinderarbeid, oorlog en bescherming. En toch worden die rechten nog wereldwijd geschonden. Daarom is Unicef er, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties die toe ziet op naleving van kinderrechten wereldwijd. 's Werelds grootste kinderrechtenorganisatie bereikt meer voor meer kinderen en op meer plekken dan wie ook. Zij adviseren regeringen, overtuigen bedrijven en lobbyen bij wereldleiders voor het waarborgen van kinderrechten. Daarom is 20 november voor Unicef een belangrijk moment voor en door kinderen. Hét moment om het bewustzijn te vergroten. Dit jaar laten zij hun stem horen, met een glimp van hoop. Ze kunnen het ook laten zien, door mee te doen met deze wereldwijde ludieke actie. Zij kleuren gebouwen over de hele wereld op of voor 20 november blauw. In de afgelopen jaren waren opmerkelijke bezienswaardigheden het Sydney Opera House in Australië, de Eiffeltoren in Frankrijk, de Akropolis in Griekenland, het Vredespaleis in Den Haag, Petra in Jordanië, Rashtrapati Bhavan Presidential Residence in India, het Empire State Building in New York en nog veel meer.

40 jaar Unicef

De Unicef-vrijwilligers in de gemeente Dalfsen vragen al meer dan 40 jaar aandacht voor het werk van Unicef. Onder andere door gastlessen te geven op scholen en met acties geld in te zamelen voor Unicef om te zorgen voor gelijke kansen voor elk kind.
Naast de bruggen in Dalfsen, zijn in ieder geval ook onderstaande gebouwen in Nederland het Unicef blauwe licht gezet: Theater Diligentia in Den Haag, Paleis Soestdijk, Circuit Zandvoort, het Muiderslot, de Alphense zendmast in Alphen aan den Rijn, Watertoren De Reusch in Schimmert, gemeente Beekdaelen, stadhuis gemeente Heerlen, Grote Kerk Gemeente Breda, Markant Theater Maashorst, Theater De Tamboer in Hoogeveen, Gemeente Brunssum, Gemeente Landgraaf, Hoog Catharijne, Gemeente Venray: Schouwburg, Fonteinen op het Schouwburgplein, Brug bij het Raaylandcollege, Poort op de rotonde van de Zuidsingel.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency