Foto: start Erbens Vechtdaltoer. Archieffoto: Toerclub Dalfsen.

Verken de omgeving per fiets met Erbens Vechtdaltoer

DALFSEN - Toerclub Dalfsen organiseert de 28e editie van Erbens Vechtdaltoer op zaterdag 25 mei. De organisatie mikt op 1.000 deelnemers, die kunnen kiezen uit vijf verschillende afstanden, variƫrend van 50 tot 170 kilometer.

Racefietsers, e-bikers en fietsers met rechte sturen: iedereen is welkom om een tocht te maken door het rustgevende stroomgebied van de Overijsselse Vecht tussen Dalfsen en het Duitse Uelsen.                                                 

Weinig verkeer

Uniek voor de Vechtdaltoer is dat de routes elk jaar anders zijn. Dit jaar gaat de 70 kilometer richting de Stuw in Ankum en de 90, 130, en 170 gaan naar Berkum/Zwolle, om vanuit daar het Vechtdal verder te gaan ontdekken. De route van de 50 kilometer vertrekt richting Ommen. De fietsers blijven natuurlijk wel altijd in de buurt van de Vecht. De routemakers hebben hun best gedaan om de bebouwde kom zoveel mogelijk te vermijden. De routes zijn verkeersluw en onderweg kom je hooguit een paar verkeerslichten tegen. Veiligheid staat hoog in het vaandel bij de organisatie. Zo hebben de clubleden de routes van dit jaar op 4 mei al een keer voorgefietst. 

Pijlborden

Alle routes worden voorzien van duidelijke pijlborden. De eerste ploegen vertrekken op 25 mei ’s ochtends al om vijf uur om de pijlen op de juiste plekken aan te brengen. Zij nemen bezems mee, om waar nodig bochten schoon te vegen. Voordat de fietsers starten, checken motorrijders of alle pijlen er nog staan.
Onderweg zijn verzorgingsposten ingericht waar men even kan uitrusten, bijkletsen of  een hapje/drankje kan nuttigen.

Goede score NTFU

Uit de hoge waardering die deelnemers en de NTFU mystery guests eerder aan de Erbens Vechtdaltour gaven, kun je concluderen dat de organisatie aan elk detail aandacht besteedt.
Zo kunnen de deelnemers hun fiets bij het clubhuis parkeren in een bewaakte fietsenstalling. Leden van de NTFU kunnen vlot starten omdat de organisatie gebruik maakt van Scan & Go. Onderweg rijden auto’s rond die fietsers met pech helpen of hen van een reservefiets voorzien. Een coördinator in het clubhuis stuurt hen, maar ook EHBO’ers aan. 
Na afloop is er een gezellige nazit in het eigen clubhuis en trakteert de club iedere deelnemer op een Vechtdalburger en een drankje.
Erbens Vechtdaltoer kent geen wedstrijdelement. Voor meer informatie en voorinschrijven, zie: www.erbensvechtdaltoer.nl

Foto onder: racefietsers tijdens Erbens Vechtdaltoer. Archieffoto: Toerclub Dalfsen. Tekst loopt door onder foto.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Starten

De deelnemers kunnen op 25 mei starten tussen 7.00 en 12.00 uur, afhankelijk van de te rijden afstand. Start en finish is bij het clubgebouw van Toerclub Dalfsen aan de Gerner Es 7c in Dalfsen. Er kan ook ter plekke worden ingeschreven voor de 50, 70 en 90 kilometer. Voor de 130 en 170 kilometer geldt een voorinschrijving.
Dit jaar gaat de opbrengst van Erbens Vechtdaltoernaar het Ronald McDonald-huis in Zwolle en wieler- en wandelaarsteam Team Dalfsen tegen de ziekte ALS. 

Routes

50 km route: zeer geschikt voor de ‘rechte’ sturen en de elektrische fietsen.
70 km route: bedoeld voor de sportieve racefietser en hand- of E-biker, maar iedereen kan op deze route meedoen.
90 km route: deze is bedoeld voor de toerfietsende racefiets- en sportieve E-biker.
130 km route: geschikt voor de getrainde racefietser. Deze route staat alleen op GPX en is niet uitgepijld.
170 km route: geschikt voor de getrainde lange-afstandsfietser. Deze route staat alleen op GPX en is niet uitgepijld.

Afstanden

•          50 km (8 euro, NTFU-leden 6 euro)                Starttijd tussen 9.00 en 12.00 uur
•         70 km (8 euro, NTFU-leden 6 euro)                 Starttijd tussen 9.00 en 11.00 uur
•          90 km (10 euro, NTFU-leden 8 euro)              Starttijd tussen 8.00 en 10.00 uur
•          130 km (13 euro, NTFU-leden 10 euro)          Starttijd tussen 7.00 en 09.00 uur
•          170 km (13 euro, NTFU-leden 10 euro)          Starttijd tussen 7.00 en 08.00 uur

Toerclub Dalfsen                         

Toerclub Dalfsen is opgericht in 1985 en heeft als doelstelling de fietssport in de meest brede zin te bevorderen en te stimuleren. Het gaat bij de club dan ook absoluut niet om het wedstrijdelement. Zij ondersteunt haar 270 leden op het gebied van toerracefietsen en recreatief fietsen. In de winter maken de leden MTB-tochten. De vereniging is aangesloten bij de Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU). Voor haar leden organiseert zij eens per vijf jaar een jubileumtoer naar het buitenland. Via een fietsapp kunnen leden de fietsagenda van de club raadplegen.
Op elke dag van de week zijn leden actief in groepen, waarin zij zich qua leeftijd en niveau thuis voelen. Veiligheid staat voorop. Een fietsbel en een helm zijn verplicht. Naast de Erbens Vechtdaltoer organiseert de Toerclub jaarlijks een Fietsdriedaagse voor het hele gezin, die dit jaar plaatsvindt op 17, 18 en 19 juni. 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency