Foto: met de paardentram vanaf De Westermolen in Dalfsen.

Veel reuring bij elfde editie van Proef Dalfsen

DALFSEN - De elfde editie van het evenement Proef Dalfsen was afgelopen zaterdag weer zeer geslaagd. Vele bezoekers namen deel aan een of meerdere onderdelen van het uitgebreide programma.

Het nieuwe bestuur heeft zich goed gekweten van haar taak. Zij begonnen zaterdagochtend zelf met een ontbijtje bij De Westermolen, met burgemeester Erica van Lente, wethouder Jan Uitslag, het oude bestuur en de hoofdsponsors.  
Naast de traditionele Open Monumentendag – met dit jaar als thema ‘Levend erfgoed, als monumenten konden praten’ - was er van alles te beleven in het dorp. Het programma bestond uit vertrouwde onderdelen, zoals de Streekmarkt bij de Westermolen, het Bierfestival en de fietstocht. Dit keer fietste men naar Lemelerveld, dat dit jaar extra in de aandacht stond. Natuurlijk Heidepark was het stralend middelpunt, met zwemmen, spelen en klimmen. Het Heidepark is het oudste monument van de kern Lemelerveld. De Historische Kring Lemelerveld organiseerde onder andere een fototentoonstelling over het Heidepark en er kon een historische wandeling worden gemaakt.

Foto's: een kleine sfeerimpressie van Proef Dalfsen. Klik op het pijltje voor de volgende foto.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Bezoek aan De Leemcule

Buitenplaats De Leemcule in Dalfsen is normaal niet open. Afgelopen zaterdag wandelden opnieuw vele bezoekers door de schoonheid en weldadige rust van deze interessante buitenplaats. Samen met kasteel Rechteren interessant vanwege de middeleeuwse oorsprong en geschiedenis. De plek van een eens zo indrukwekkende havezate, wordt in het park gemarkeerd met een tuinvaas en oude bomen. De opmerking “Nooit geweten dat er achter die hoge beukenhagen zoveel moois te zien was”, was zaterdag nogal eens te horen. Huis, park, (moes)tuinen en bos gaven met hun goede staat van onderhoud in zon en schaduw de fraaiste effecten en doorkijkjes. Ooit noemde een voormalige bezitter zijn verblijf een ‘El Dorado’ aan de Vecht. De warmte deed geen afbreuk aan de positieve stemming. Met onderbreking van koffie, thee, water en geanimeerde gesprekjes liep men de keurig aangegeven route tot in het zogenaamde Achterbos. Pompoenen met een uniek soeprecept gingen als broodjes over de toonbank, voor zover de voorraad strekte. Een vorstelijke, compacte savooiekool werd aan het eind van de dag in Oudleusen bezorgd bij de familie Kuiterman. Zij zat met het geschatte gewicht (3.800 gr.) het dichtst bij het juiste gewicht (3825 gr.) Alles bij elkaar genomen: Dalfsen blijkt met deze buitenplaats voor inwoner en gast één van de fraaiste tuinen ‘achter de hand’ te hebben. Volgend jaar weer zo’n dag.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency