Foto: vlnr. Albertus Mulder, Jennie Lammertsen (van Nieuwleusen Synergie), Jeffry Compagner (van GMB) en Marlinde Kroesen en Evelien Bloemert (van De Hulstkampen) bij de presentatie van de tweede duofiets.

Tweede duofiets voor De Hulstkampen Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN - Verpleeghuis De Hulstkampen in Nieuwleusen beschikt sinds kort over een tweede duofiets.

Twee vertegenwoordigers van Nieuwleusen Synergie, Albertus Mulder en Jennie Lammertsen van het Synergiefonds en veiligheidskundige Jeffry Compagner van GMB boden deze fiets afgelopen week feestelijk aan.
De Hulstkampen had een deel van de aankoopsom al zelf betaald.

1.000 euro actie

Dankzij de 10x1.000-euro actie van Nieuwleusen Synergie kwam een ander deel binnen bereik. De bewonerscoöperatie hield onlangs voor het derde jaar zijn actie waarbij tien keer een waardecheque van 1.000 euro wordt uitgereikt aan lokale initiatieven met een duurzaam uitgangspunt. De aanvragen hiervoor worden beoordeeld door de leden van het Synergiefonds.
Om de duofiets te kunnen kopen, vulde de GMB-vestiging IJhorst de rest van de aankoopsom aan. Ook dit bedrijf doet veel aan duurzaamheid in zijn bedrijfsvoering. GMB Civiel en Services realiseert en renoveert onder meer dijken en windmolenfundaties, legt haventerreinen aan en bouwt nieuwe pompstations voor drinkwater.

Veelgebruikt

De Hulstkampen heeft uitstekende ervaringen met de eerste duofiets, die al enkele jaren in gebruik is. Zorgpersoneel en getrainde vrijwilligers maken regelmatig een uitstapje met ouderen en mensen die minder goed ter been zijn. “De fiets is vrijwel dagelijks in gebruik”, zegt Evelien Bloemert, coördinator informele zorg. “Allereerst is de fiets bedoeld voor intramuraal gebruik, dus voor onze eigen cliënten, maar voor een kleine bijdrage iedereen de fiets gebruiken. Dat gebeurt dan ook, met name door ouderen in onze directe omgeving die gebruik maken van de thuiszorg. Het is een uitkomst: de mensen komen weer eens ergens, zien iets van hun omgeving en genieten van de buitenlucht.”

Grote vraag

Vanwege de grote vraag, wilde De Hulstkampen graag een tweede duofiets. Die is er nu dus en deze fiets is nog beter geoutilleerd dan het eerste exemplaar. “Deze is voorzien van stoelen die opzij gedraaid kunnen worden, wat het instappen vergemakkelijkt”, aldus welzijnscoach Marlinde Kroesen. “Daarnaast is hij voorzien van ondersteuning in de vorm van een accu, zodat gebruikers naar de mate waarin ze zelf trappen naar eigen voorkeur kunnen instellen.”

Nieuwe actie

Later dit jaar organiseert Nieuwleusen Synergie opnieuw een actie waarin tien waardecheques van elk 1.000 euro worden uitgereikt aan sociaal-maatschappelijke en duurzame doelen binnen de kern Nieuwleusen. Dit is inmiddels een traditie aan het worden, die mede mogelijk is dankzij de opbrengsten van de twee windmolens die Nieuwleusen Synergie exploiteert. Dit streven past in het uiteindelijke doel van de coöperatie: het dorp leefbaar en betaalbaar maken en houden.

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency