Mooie start van stille week in Grote Kerk

DALFSEN - De Protestantse Gemeente Dalfsen opende maandagvond de stille week met een ingetogen ‘meezingconcert’ van het Sallands Bachkoor.

Speciaal voor deze gelegenheid werd een iets ingekorte versie van de Johannes Passion van J.S. Bach ten gehore gebracht, waarbij het publiek de koralen mocht meezingen.

De bekende componist Bach geniet natuurlijk bekendheid vanwege zijn Mattheus Passion, maar hij schreef al eerder een passie op basis van het lijdensverhaal zoals Johannes dat opgeschreven heeft. Iets minder bekend, maar misschien wel zo indrukwekkend, met het krachtige openingskoor ‘Herr, unser Herrscher’ en ook veel mooie vierstemmige koralen. Van die koralen zijn de melodieën bij veel mensen bekend en de aanwezigen mochten de tekst meezingen. De vrijwel geheel gevulde kerk zong, met wel driehonderd stemmen, de bekende liederen zoals ‘Wer hat dich so geschlagen’ in een indrukwekkende sfeer.

 

Het Sallands Bachkoor zong de overige koorstukken onder begeleiding van dirigent Leendert Runia en Jan de Roos aan de vleugel. De koralen werden op het grote orgel ondersteund door organist Wim Oostenbrink. De meeste aria’s werden deze keer in het Nederlands voorgedragen door lector ds. Hans Schipper, die even weer terug was op zijn vroegere preekstoel. Voor twee van de originele aria’s was de jonge sopraan Machteld Vossen uitgenodigd, die met haar krachtige stem in haar eentje de Grote Kerk in Dalfsen vulde. Ze zong ‘Ich folge dir…’ en ‘Zerfliesse, mein Herze’, ondersteund door de dwarsfluit van Leendert Runia, die behalve dirigent ook een heel bekwaam fluitist blijkt te zijn.

De muziek van Bach bepaalde alle aanwezigen bij het Bijbelverhaal in de zogenoemde Stille Week, die uitloopt op Goede Vrijdag en Pasen. Wie na afloop van zo’n concert naar huis gaat in de donkere voorjaarskoelte, weet weer wat die vanouds bekende ‘christelijke feestdagen’ betekenen.

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency