- Algemeen
- 2 mei 2018
- Door Hans Keesmaat
Twee teams uit Nieuwleusen en omgeving deden mee aan de Rammelbakken Reis
NIEUWLEUSEN - Twee teams uit Nieuwleusen en directe omgeving hebben afgelopen week meegedaan aan de zogeheten Rammelbakken Reis. Bij dit evenement, dat twee keer per jaar wordt gehouden, gingen bijna tachtig teams van drie tot vier personen (en van alle leeftijden) de uitdaging aan om in een ‘rammelbak’ van A naar B te komen.
Bij deze editie moesten de teams van Breda naar Praag en weer terug rijden via een vooraf uitgestippelde route van aankomstplaatsen, die vooral via B-wegen voert. Naast allerlei opdrachten die onderweg moeten worden uitgevoerd (en waarvan het ‘bewijs’ op de foto wordt vastgesteld) was het de grootste uitdaging om de tocht te voltooien, want de veelal zelf opgekalefaterde ‘rammelbak’ moet dateren uit de vorige eeuw (dus vóór het jaar 2000) en een maximale aanschafwaarde van 750 euro hebben. Wel mogen de deelnemers er vervolgens nog van alles aan ‘verspijkeren’.
Uit deze omgeving deden twee teams mee. De Moat 1 bestond uit Maik de Vries (Balkbrug), Bart Nijboer (Punthorst), Roland Korterink en Koen van Spijker (beide uit Nieuwleusen), en De Moat 2 uit Wieger Snijder, Joran Kappert en Lennart Pluim (alledrie uit Nieuwleusen). De rit van De Moat 1 verliep voorspoedig, maar team 2 ondervond grote problemen en haalde uiteindelijk zelfs de finish met een andere auto dan waarmee ze waren gestart.
“Ter hoogte van Asten, in Noord-Brabant, merkten we voor het eerst dat de motor te heet werd”, vertelt Wieger Snijder. “We zijn twee keer gestopt en uiteindelijk gestrand bij een tankstation. We hebben ons laten verslepen naar de eerste camping en zijn daar die nacht aan het sleutelen gegaan.” Joran Kappert vervolgt: “Een proefritje de volgende ochtend pakte goed uit, maar in de loop van de dag, toen het warmer werd, ging het opnieuw mis. We zijn nog geholpen door een monteur van een garage in Duitsland, maar uiteindelijk konden we echt niet verder.”
De vriendengroep kwam op het idee om Frank Lip, die ze via-via kenden, de ‘brutale vraag’ te stellen of ze van zijn auto gebruik mochten maken. Diens auto moest naar de garage, maar hij kreeg Autobedrijf Jansen uit Balkbrug zo ver om een vervangende auto en een auto-ambulance beschikbaar te stellen. Daarmee reed Lip het voertuig eigenhandig naar de Duitse camping. “Daar waren we wel heel erg blij mee”, aldus Lennart Pluim. “Het betekende dat we toch nog verder konden en uiteindelijk de finish konden halen.”
Ook Robin reed een beetje mee met de Rammelbakken Reis
De Moat 2 startte de daaropvolgende dag heel vroeg om de achterstand in te halen en zo konden de teams zich dinsdagmorgen weer bij elkaar boegen op Camping Rossbach in het Oostenrijkse Nassereith.
Maar een prijs zat er niet meer in. Of toch: De Moat 2 maakte vanwege zijn doorzettingsvermogen aanspraak op de troostprijs: een teddybeer van 2,5 meter hoog! “Maar het ging ons vooral om de gezelligheid, de bijzondere rit en de vele ontmoetingen”, zeggen de teams, die allebei voor het eerst meededen. Of ze een volgende keer weer van de partij zijn? Ze hebben er wel zin in, maar het kost ook heel wat aan inschrijfgeld, brandstof en de aanschaf- en opknapkosten van de ‘barrels’. Ze hadden diverse sponsors, waaronder hoofdsponsors Autobedrijf Jansen mechanisatiebedrijf Kooijker Van Dieren uit Laag-Zuthem, en het hangt er mede vanaf of hen dat een volgende keer opnieuw lukt.
Wat het voor de vriendengroep tot een bijzondere tocht maakte, was dat een vriend van hen, Robin Wobben uit Dedemsvaart, in zekere zin toch met hen meereed. Robin overleed in augustus 2017 op 19-jarige leeftijd na een ernstig verkeersongeval in Punthorst. “We waren toen nog niet met de voorbereidingen bezig, maar we weten zeker dat hij het prachtig gevonden zou hebben”, aldus Wieger Snijder. “In overleg met zijn ouders hebben we ervoor gekozen om een velg van de auto waarmee hij verongelukt is, op een van onze auto’s te monteren. Zo was hij er op een bepaalde manier toch bij.”

Delen: