Foto: Marcel van Saltbommel. Archieffoto

Raad Dalfsen stemt verdeeld over ontwerp voor klimaatwinkelstraat

DALFSEN – Met vijftien stemmen voor en vijf stemmen tegen stelde de Dalfser gemeenteraad maandagavond het definitief ontwerp voor de klimaatwinkelstraat Kerkplein en Prinsenstraat vast. ChristenUnie en PvdA, die de afgelopen maanden nog uitgesproken positief waren over het plan, stemden uiteindelijk toch tegen.

Niet het groene, autovrije, duurzame en klimaatvriendelijke karakter van het ontwerp maar het wijzigingsvoorstel van Gemeentebelangen en CDA riep weerstand op bij de tegenstemmers. De coalitiepartijen, die samen een ruime meerderheid vormen in de raad, stelden voor om in bepaalde uitzonderlijke situaties toch meer auto’s op het Kerkplein toe te staan. Het gaat daarbij volgens Inge Haarman (Gemeentebelangen) vooral om rouw- en trouwdiensten in de kerk. Auto’s kunnen in haar voorstel voor de kerk parkeren. ‘Ook als er ergens anders in het centrumgebied werkzaamheden plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld in de Oostpoort, moeten er extra parkeerplaatsen op het Kerkplein beschikbaar zijn’, vinden Gemeentebelangen en CDA. Verder willen beide partijen een externe centrummanager aanstellen en zo snel mogelijk duidelijkheid over de uitvoeringsplanning voor het project.

Parkeervisie

De openingen, die in het wijzigingsvoorstel voor meer parkeren op het Kerkplein zijn gecreëerd, passen volgens Dick van Gelder (ChristenUnie) en Leander Broere (PvdA) niet in de kaders die de raad vorig jaar vaststelde voor een volledig autovrije klimaatwinkelstraat. Daar komt nog bij dat eerder afgevallen parkeeroplossingen, zoals het Fokkensterrein, nu toch weer in beeld komen. Het idee om een verkeersplan voor de directe omgeving van het Kerkplein en Prinsenstraat te maken viel dan ook niet in goede aarde bij de oppositiepartijen. ChristenUnie, PvdA, VVD en D66 drongen er met een motie juist op aan om een integrale parkeervisie voor het gehele dorpscentrum op te stellen. ‘Waar we veel behoefte aan hebben is dat we als gemeente aan de voorkant scherper sturen op wat willen we in de andere deelgebieden. Wat is het programma per deelgebied en wat betekent dat voor het parkeren? Daar hebben we nu heel weinig gevoel bij. Het helpt ons als we een integrale parkeervisie opstellen voor het centrumplan’, aldus Leander Broere (PvdA). De ingediende motie kreeg geen steun van Gemeentebelangen en CDA.

Als tegenstander van een autovrij centrumgebied stemde VVD-er Gerrit Jan Veldhuis tegen het ontwerp. Bernard Smalbraak (D66) ging wel mee met het wijzigingsvoorstel van de coalitiepartijen omdat er een aantal punten in staan, zoals het parkeren, die hij belangrijk vindt.

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency