Foto: de initiatiefnemers voor een AED in Punthorst. Foto: Harm Brand/Staphorst Nieuws.

Punthorst in actie voor eerste AED

PUNTHORST - Jenny Nijboer, Jacob Talen en Irma Hofhuis willen graag een 'eigen' Automatische Externe Defibrillator (AED) in Punthorst. Samen voeren ze actie om zo'n levensreddend apparaat aan te kunnen schaffen. In het geval van een hartstilstand zijn de eerste zes minuten van levensbelang.

In de zomer hebben de initiatiefnemers een kleine honderd wervingsbrieven rondgebracht in een cirkel van één kilometer. Daarin vroegen ze om een bedrag van 10, 25 of 50 euro of naar keuze in te vullen. Daarop is een aardige respons aan toezeggingen gekomen. Na een herinneringsbrief is er inmiddels al tweederde deel toegezegd. Maar dat is nog niet genoeg en men hoopt dat er nog buurtbewoners zijn die alsnog reageren en een toezegging doen.

Groot buitengebied

Punthorst is een buurtschap met een lange open streek en een groot buitengebied met een eigen postcode, 7715. Elke Punthorster zou zich eigenlijk moeten realiseren waar voor hem of haar de dichtstbijzijnde AED hangt. In Rouveen, Staphorst, IJhorst of Nieuwleusen misschien? Reacties en toezeggingen kunnen schriftelijk naar de Schapendijk 1 of per mail naar: [email protected]

Centrale plaatsing

Als het bedrag bij elkaar is, komt de AED te hangen aan een woonhuis op de kruising Kanlaan-Schapendijk-Vijverweg: centraler kan niet. Daar zijn al oriënterende gesprekken over gevoerd. Maar eerst moet er genoeg geld komen voor de aanschaf. De kosten van een AED compleet met geconditioneerde buitenkast bedragen ongeveer 3.000 euro. Voor bewoners is het een éénmalige investering: voor afschrijving en onderhoud ontvangt de stichting AED Staphorst een bedrag per toestel van de gemeente.

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency