Foto: Koor Enjoy zingt een speciaal gemaakt lied over Hoonhorst.

Openingsfeest Hoonhorst 250: van de kerk naar de kroeg

HOONHORST - Vrijdag trapte Hoonhorst de viering van het jubileumjaar Hoonhorst 250 jaar af met een openingsfeest. Dat begon 's avonds in een bomvolle Cyriacuskerk, met toespraken, een lied en een film over ‘wie is de echte Hoonhorster’: een mooie registratie van het dorp.

Spreekstalmeester André Klein Herenbrink opende de bijeenkomst en praatte alle sprekers aan elkaar met een kwinkslag voor iedereen. Marian Spin, voorzitter van stichting Hoonhorst 250 heette het voltallige college van burgemeester & wethouders welkom en alle andere bezoekers. Het trof haar dat er ‘zoveel betrokken mensen’ het feest wilden meevieren met de Hoonhorsters.

Ontstaan Hoonhorst

Ze schetste in het kort hoe Hoonhorst is ontstaan door een schuilkerk. In die tijd was de katholieke godsdienst verboden en kwamen de gelovigen bijeen in boerenschuren en andere schuilplekken. De Dalfser katholieken bezochten de diensten in wat nu Hoonhorst is, ze werden over de Vecht gezet met een bootje of kwamen via een paadje dat nu nog de Papenallee heet. Zo had Hoonhorst altijd al een verbinding met Dalfsen.

Burgemeester Van Lente

Burgemeester Erica van Lente, sinds 2 januari dit jaar inwoner van Hoonhorst, merkte op dat de helft van het college nu in of om Hoonhorst woont. “Als er een handboek is voor hoe sticht ik een dorp, dan is punt 1 sticht een kerk en punt 2, sticht een kroeg,” zei ze. Dat is heel belangrijk om een gemeenschap te vormen.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Pastoor Monninkhof

Pastoor André Monninkhof was er content mee dat er andere tijden zijn aangebroken. En dat er nu een positief oecumenisch klimaat heerst, zoals blijkt uit de Week van Gebed van de eenheid van de christenen, die komende week wordt gehouden. “Dat we mogen schuilen bij elkaar, hoe verschillend we ook zijn,” aldus de pastoor, “en gastvrijheid mogen ontvangen en geven.”
Het koor Enjoy zong een zelfgemaakt lied: ‘Oons Hoonhorst.’

Film DNA Hoonhorst

Daarna werd de film van Kees Koopman getoond, die hij samen met zijn dochter Femke maakte over het DNA van Hoonhorst. Ze maakten samen een wandeling door het verleden van het dorp en gingen op zoek naar de identiteit van de Hoonhorster. Ze interviewden diverse dorpsgenoten, waaronder Herman Lankhorst, ‘het historisch geweten van Hoonhorst.’
Er bleek nog wat heimwee te bestaan naar de oude kerk van Hoonhorst, afgebroken in de jaren zestig. En de identiteit van de Hoonhorster? Volgens de filmmakers is de Hoonhorster ondernemend, wil niet boven het maaiveld uitsteken, houdt van gezelligheid, feesten en kent geen rangen en standen. Er volgde een daverend applaus na afloop van de film.

Naar de kroeg

Na nog een lasershow in de kerk, toog het gezelschap volgens goed Hoonhorsts gebruik naar de kroeg, naar Zaal Kappers, waar de koffie en thee klaarstond met een nieuw, echt Hoonhorster koekje, een Klakkelaartje. Vervolgens werd er een nieuw Hoonhorster biertje ‘1770’ onthuld, gebrouwen door de Vechtdalbrouwerij uit Dalfsen. Luc Diepman, voorzitter van de voetbalvereniging, had de eer het eerste biertje te mogen proeven. De Pauwergirls zorgden verder voor een gezellig feestje.

Jubileumactiviteiten

In het hele jaar zijn er tal van activiteiten: het eerstvolgende feest, carnaval speelt ook in op het 250-jarig bestaan met het thema ‘De Hoonhakkers bint de tied kwiet.’ De toneelvereniging Kolde’r’ speelt in maart een historisch stuk, en de opening van de schuilhut is in maart. Op zaterdag 16 mei is de Historische dag, op zondag 13 september de Boerenbruiloft en in november de Dorpsquiz en zo is er bijna elke maand wel iets bijzonders.

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency