Foto: Erwin Nyhoff feliciteert Jelle Bos met de opening van het museum. Rob Vogelzang (links) houdt de microfoon voor de grammofoon.

´Nationaal’ Grammofoonmuseum zet Nieuwleusen op de kaart

NIEUWLEUSEN – Met een feestelijk programma opende het Grammofoonmuseum zaterdag haar deuren in ‘t Olde Gemientehuus van Nieuwleusen. Sprekers, optredens van Erwin Nyhoff en tal van officiële handelingen luisterden de opening van het stijlvolle gebouw op.

Rob Vogelzang, voorzitter van Stichting Het Grammofoonmuseum, maakte bekend dat het museum zich vanaf nu presenteert als Nationaal Grammofoonmuseum. Vrijwilligers onthulden het nieuwe logo dat daarbij past. De toevoeging ‘Nationaal’ heeft alles te maken met het karakter van de verzameling. De unieke collectie is van landelijke allure en een aanwinst voor het museumaanbod in Nederland. Kenners voorspellen dat het museum buitenlandse liefhebbers van afspeelapparaten en geluidsdragers gaat trekken. Zij kunnen in Nieuwleusen het ontstaan en de ontwikkeling zien van de fonograaf en de grammofoon, de voorlopers van de hedendaagse platenspeler. Ook geluidsdragers, variërend van wasrollen, 78-toerenplaten, EP’s tot LP’s, zijn er te bewonderen, evenals bandrecorders, microfoons en zelfs een complete radiostudio.

Kansen voor toerisme

Niet alleen een trotse wethouder Jan Uitslag maar ook Hilly Douma, voorzitter van Historische Vereniging ‘Ni’jluusn van vrogger’, wezen op de kansen om meer toeristen naar Nieuwleusen te trekken. Het grammofoonmuseum en museum Palthehof zijn elkaars directe overburen, terwijl andere publiekstrekkers als molen Massier en natuurboerderij Balk-Inn in de buurt liggen.

Het Jelle Bos Pleintje

Het grammofoonmuseum toont de collectie die is voortgekomen uit de privéverzameling van grondlegger Jelle Bos. Als eerbetoon aan de verzamelaar heet de ruimte voor het museum sinds zaterdag Het Jelle Bos Pleintje. Samen met zijn kleindochter Sarah onthulde de oprichter het naambord. Even later verrichtte Jelle Bos met zanger Erwin Nyhoff de openingshandeling bij de ingang. Erwin slingerde een klassieke hoorngrammofoon aan en Jelle zette een grammofoonplaat op. De twee hoofdrolspelers swingden kort op de muziek. Daarna gingen de deuren open voor het publiek. De vele bezoekers mochten onder het genot van een hapje en een drankje een kijkje nemen in het museum. Vrijwilligers gaven rondleidingen en vertelden met enthousiasme over de verzameling. In het museumcafé riep een platenbar uit een vroegere winkel nostalgische gevoelens op bij de oudere liefhebbers. In de trouwzaal draaide DJ Blue Flamingo plaatjes uit vroegere tijden.

Volledig toegankelijk

Er is zo’n drie jaar gewerkt aan de verhuizing van het museum  van De Smeule naar het nieuwe onderkomen. Een groot aantal vrijwilligers heeft veel tijd gestoken in het aanpassen van het gebouw aan de nieuwe functie. Het gebouw is grondig gerenoveerd en dankzij een personenlift volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Cheque Oranjevereniging

Namens Oranjevereniging Nieuwleusen overhandigde Dorien Tuin-Zieleman zaterdag een waardecheque van 3.250 euro aan Rob Vogelzang. Het bedrag is de opbrengst van de pub-quiz tijdens de Oranjefeesten 2023. Vrijwilligers van het Grammofoonmuseum hielpen bij de quiz mee in de tent.

Klik op het pijltje voor meer foto´s. 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency