Foto: De mannen van de moestuin met een deel van de oogst.

Medewerkers sociale moestuin tevreden over jaaropbrengst

NIEUWLEUSEN - 1480 kilo aardappels, 243 kilo bonen, 193 kilo wortels, 171 kilo rode bieten, 100 kilo courgettes, 78 kilo uien, 228 kroppen sla, 305 stuks andijvie en 70 stuks spitskool. En dat is nog maar een greep uit de jaaropbrengst van de sociale moestuin van Nieuwleusen Synergie. De coördinatoren en vrijwilligers maakten afgelopen week de balans op van de oogst van 2018.

Die behelst naast de genoemde groenten ook kleinere opbrengsten van bijvoorbeeld rode en witte kool, paksoi, rabarber, prei, venkel en broccoli. Aan variatie geen gebrek dus en dat is precies waar de vrijwilligers naar streven. De opbrengst gaat, net zoals in voorgaande jaren, in zijn geheel naar de Voedselbank Dalfsen/Nieuwleusen. Tweederde blijft in Nieuwleusen, waar Gerrie van Lenthe de distributie coördineert, en een derde gaat naar Dalfsen, waar het wordt afgeleverd bij de huisvesting van Philadelphia Zorg.

De moestuin heeft daarmee een succesvol derde seizoen achter de rug, weet Romke de Jong, één van de vrijwilligers van de donderdagploeg. “Het was een warme, droge zomer, maar de oogst is zeker niet minder dan in de eerste twee jaar. Hoe dat komt? Je moet het bijhouden, en verder speelt een beetje geluk ook een rol.”

Aan de Paltheweg bewerken de dinsdag- en de donderdagploeg (in totaal twaalf vrijwilligers) gedurende het seizoen, van maart tot november, een terrein van dertig bij dertig vierkante meter. Dat wordt steeds opnieuw opgedeeld in velden waar de verschillende groenten en aardappelen worden geteeld. “We stemmen dat af met de Voedselbank”, zegt vrijwilliger Henk Vasse. “Van hen horen we waar vraag naar is. Vorig jaar hadden we bijvoorbeeld een enorme oogst aan boerenkool. Daar hebben we nu wat minder van. Aardappelen raak je altijd wel kwijt. Bovendien kun je die opslaan.”

Toch is kweken en oogsten soms nog behoorlijk bewerkelijk. De Jong: “Je houdt rekening met de weersverwachting, maar het is soms lastiger dan je denkt. Dit jaar schoot de andijvie bijvoorbeeld door, dat zagen we niet aankomen. We hebben de bonen in drie fasen gepland, maar fase 2 kwam sneller op dan fase 1, dus die eerste fase hebben we nogmaals geplant. Met de warmte van de afgelopen zomer moesten we wat vaker water geven, maar de oogst viel niet tegen. Wel hadden we deze zomer last van de coloradokever. We zijn geen voorstander van spuiten, maar in dit geval kon het niet anders.”

De mensen van de Voedselbank zijn positief over de inbreng van de sociale moestuin. Coördinator Rieks Folkerts: “Het zijn eigen producten uit eigen tuin. De ervaring van veel mensen is toch dat dat verser is en lekkerder smaakt.” De sociale tuin kan overigens nog steeds vrijwilligers gebruiken.  Tijd en inzet zijn in overleg af te stemmen. Wie meer wil weten, kan contact opnemen met de coördinatoren Hein Mekelenkamp, tel. 06-53413022 en Rieks Folkerts, tel. 0529-482467.

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency