Foto: de wijkagenten, een aantal beheerders en burgemeester Erica van Lente.

Maak samen de buurt veilig tijdens de donkere dagen in Dalfsen

DALFSEN - “Deze actie, het Donkere Dagen Offensief, hebben we al vaker gedaan,” zegt wijkagent Marloes Sportel. “Zo proberen we de inwoners er bewuster van te maken hoe je samen je buurt veiliger maakt.”

Vanavond (maandag) was de aftrap van het Donkere Dagen Offensief in de drie grootste kernen van de gemeente Dalfsen. De wijkagenten en leden van verschillende WhatsApp Buurtpreventiegroepen kwamen even kort bij elkaar voor wat uitleg en gingen daarna de straat op met flyers.

Niemand thuis? Licht aan

Deze week gaan de vrijwilligers op nog op meer dagen de buurt in, ook in de kleinere kernen, zoals Hoonhorst en Oudleusen. Ze letten op bij welke woningen het lijkt alsof er niemand thuis is. Bij woningen waar het helemaal donker is, doen ze een envelop in de bus waarin staat dat de woning opgevallen is bij de buurtpreventiegroep en dus misschien ook bij inbrekers. Het advies is om verlichting te laten branden, zodat het net lijkt of er iemand thuis is. Dat kan bijvoorbeeld door een tijdschakelaar te plaatsen of slimme verlichting te gebruiken.

“De vrijwilligers doen alleen een enveloppe in de bus en bellen niet aan,” zegt Sportel. “Al worden ze misschien wel aangesproken met de vraag wat ze aan het doen zijn. Maar zelf spreken ze de mensen niet aan. Als wijkagenten bellen we soms wel aan en maken eventueel een praatje als er wél iemand thuis is. Of we bellen even bij de buren aan, want soms zijn er ook andere redenen dat er ergens geen licht brandt.”

Actie hondeneigenaren

De wijkagenten doen dus actief mee met de actie. Tegelijkertijd spreken ze ook inwoners aan die de hond uitlaten en delen aan hen flyers uit met de titel ‘Wees waaks’ en reflecterende hondenbandjes uit met de tekst ‘Ruik je onraad? Bel 112’. “Hondenbezitters lopen vaak hetzelfde rondje in de wijk,” zegt wijkagent Roy Veldhuis, “en kunnen dus snel verdachte zaken in de gaten hebben. We hopen dat mensen 112 bellen, als ze het gevoel hebben dat er iets niet klopt.” De tijd van inbraken komt weer aan, vooral in de periode tussen begin oktober en eind maart wordt er veel ingebroken. Negen van de tien keer wordt de inbraak gepleegd tussen 18.00 en 22.00 ’s avonds. Dus hoe meer mensen ogen en oren open hebben, des te minder kans heeft een inbreker om zijn slag te slaan.

WhatsApp Buurtpreventie

Samen voor een veilige buurt zorgen kan natuurlijk ook via de WhatsApp Buurtpreventie. Gemotiveerde vrijwilligers zijn gestart met deze groepen en in alle kernen van de gemeente Dalfsen zijn de WhatsApp Buurtpreventiegroepen actief. Lid worden kan via de website www.dalfsen.nl/buurtpreventie of via de websites www.sukerbiet.nl, www.dalfsennet.nl en www.dedalfsermarskramer.nl Informatie over het voorkomen van inbraken is ook te vinden op www.inbraakchecker.nl


 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency