- 18 maart 2015
- Door Redactie
Landelijke belangstelling voor grafveld Oosterdalfsen in Dalfsen
DALFSEN - DALFSEN – Filmploegen, fotografen, schrijvende landelijke pers: woensdag hobbelden ze allemaal de Kampmansweg in Dalfsen af. Op weg naar de presentatie van het grootste grafveld uit de steentijd in Noordwest Europa dat archeologen hebben opgegraven in Oosterdalfsen.
“Je voelt je verbonden met de mensheid,” zegt Carolien Prins, lid van de Historische Kring, over de opgravingen, “blijkbaar was het wonen hier toen ook al bijzonder.” Vanaf het begin is zij dagelijks naar de opgraving toe gefietst en heeft honderden foto’s gemaakt. Prins heeft hiervan een prachtig fotoboek laten drukken: ‘de Trechterbekers van Oosterdalfsen’ en daarmee een uniek naslagwerk gemaakt van de opgraving. Zij was dus ook al veel langer op de hoogte van de grote vondst van het grafveld. “Maar we mochten absoluut niets zeggen, dat was wel heel moeilijk met zo’n belangrijke vondst.” Als het nieuws eerder naar buiten was gekomen, had dat de opgravingen kunnen schaden.
De archeologen hebben graven gevonden van de eerste boeren die zich 5000 jaar geleden hebben gevestigd op de dekzandruggen in dit gebied. Ze worden ‘Trechterbekers’ genoemd, naar de vorm van hun aardewerken voorraadpotten. Het gaat om ongeveer vier families die begraven zijn in een periode van 200 jaar in een lap grond van 120 bij 20 meter. “Dat is dus 150 keer de vader van mijn vader” zegt archeoloog Boudewijn Goudszwaard, om het allemaal wat tastbaarder te maken.
Niet eerder zijn er in Nederland meer dan acht graven bij elkaar gevonden. De skeletten zijn niet bewaard gebleven, maar in het zand zijn lijksilhouetten te zien met de grafgiften ernaast. Het graven leverde 120 Trechterbekers op en 160-170 grafgiften. Voor het eerst is in Nederland een grote huisplattegrond gevonden, van 12 meter lang en 4,5 meter breed. Er zijn zelfs tanden en kiezen opgediept en daarvan gaat men het DNA nog onderzoeken. Wie weet komt dat nog overeen met dat van de huidige bewoners, “misschien woonden er toen al wel families Wennemars, Van Leussen en Ulkeman”, merkte burgemeester Han Noten op.
Noten onthulde een paar belangrijke vondsten: een ketting van barnsteen, gedecoreerde potten en een bijl. “Je hoopt van te voren dat er niets gevonden wordt, want dat wordt een dure grap,” zegt Noten. Hij is wel dankbaar voor wat er is gevonden, maar het geeft wel verplichtingen. Inmiddels is er een brief gestuurd naar de minister en naar de provincie voor hulp. Voor ‘de beleving van de bezoekers’ zaten er tijdens de presentatie nog een paar potten in de grond. Studenten lieten zien hoe het eraan toegaat bij zo’n opgraving. Hoewel ze er machines bij gebruiken, overheerst toch nog steeds het romantische beeld van een archeoloog die in de weer is met een kwastje.
De vondsten worden digitaal, fysiek en virtueel getoond, nu is er al een website en een app. En in het nieuwe stratenplan wordt de prehistorische weg weer zichtbaar in beeld gebracht.
Donderdag 28 mei is er van 16.00 – 19.00 uur een open dag voor bewoners van Dalfsen en andere belangstellenden.

Delen: