Foto: fietsers komen aan bij het dorpsplein in Oudleusen.

Fietsers uit Oudleusen volbrengen Bevrijdingsfietstocht

OUDLEUSEN - Feestelijk onthaal voor fietsers Bevrijdingsfietstocht van Normandiƫ naar Oudleusen

Op Bevrijdingsdag, maandag 5 mei, zijn de fietsers van de Bevrijdingsfietstocht van Normandië naar Oudleusen feestelijk onthaald in het dorp. De stichting Vrienden van Oudleusen organiseerde deze tocht en de fietsers volgden de route van de Canadese Black Watch, het regiment dat Oudleusen bevrijdde op 13 mei 1945. Met deze fietstocht wilden de initiatiefnemers herdenken dat het tachtig jaar geleden is dat Nederland is bevrijd. Als eerbetoon legden ze dezelfde route af als de bevrijders. Op 25 april waren de fietsers vertrokken naar Normandië en ze fietsten ruim 1.000 kilometer om weer thuis te komen.

Feestelijke aankomst

De feestelijke aankomst was maandagmiddag onder grote belangstelling bij de schuilhut in Oudleusen, waar het nieuwe fietspad van een naam werd voorzien. Trevor Jolliffe, zoon van een in Oudleusen neergestorte Engelse vliegenier, zijn vrouw Sheila en kleindochter onthulden een straatnaambord ter nagedachtenis aan de bevrijders. Het fietspad heeft de toepasselijke naam Black Watch Route gekregen, een eerbetoon aan de Canadese bevrijders. Het fietspad ligt op een historische plek, zo vertelde Wim Stokebrand van Plaatselijk Belang Oudleusen. Daar op de Hessenweg vond net voor de Bevrijding een hevig treffen plaats tussen de Duitsers en de Canadese bevrijders. De inwoners van Oudleusen beleefden nog hele angstige momenten in die laatste dagen van de oorlog en aan de Stokte werden nog enkele boerderijen in brand geschoten.

Bevrijdingsmaaltijd

Daarna vertrok het gezelschap naar het dorpsplein in Oudleusen, waar de fietsers ‘officieel’ werden binnengehaald onder groot applaus. Na een toespraak van Jan Linthorst van Plaatselijk Belang Oudleusen, konden de fietsers en alle andere aanwezigen aanschuiven aan de Bevrijdingsmaaltijd in de vorm van een zeer uitgebreid buffet. Daar kon iedereen bijpraten met de fietsers en andere dorpsgenoten.

Indrukwekkende bezoeken

“De fietstocht is grotendeels prima verlopen,” zegt mede-organisator Henk Overhein van de Vrienden van Oudleusen. “Het was een hele bijzondere tocht, vooral door de indrukwekkende bezoeken aan de Amerikaanse en Canadese begraafplaatsen, waar we bloemen hebben gelegd. Het was wel pittig, iedere dag 100 kilometer fietsen, maar we trokken elkaar er doorheen. Alleen is helaas een van de fietsers komen te vallen en heeft zijn sleutelbeen gebroken. Maar hij is er de laatste dagen wel bij geweest.” Pittig was ook de kou ’s nachts, met  zo’n 2 á 3 graden in een tentje. Maar de fietsers wilden expres de tocht volbrengen op sobere wijze, dus geen campers of elektrische fietsen, omdat de bevrijders in 1945 ook geen luxe hadden. In Arnhem woonde het gezelschap de 4 mei-herdenking bij de John Frostbrug bij en in Holten legden ze bloemen op de Canadese begraafplaats.

Klik op het pijltje > om de onderstaande foto's van de feestlijke welkomst te bekijken.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency