Foto: nazaten Van den Berg bij het onthulde beeld van Union. Foto: Marcel van Saltbommel.

Fietsenfabriek Union leeft voort in Museum Palthehof in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN - Historische vereniging N’jluusn van Vrogger viert feestelijke heropening van Museum Palthehof in Nieuwleusen.

Het 'museumplein' van Museum Palthehof stond vrijdagmiddag vol met bezoekers, zoveel belangstellenden waren afgekomen op de heropening. Voorzitter Hilly Douma van N’jluusn van Vrogger kon heel wat mensen verwelkomen. Zoals ere-lid mevrouw Hengeveld, nazaten van de eigenaren van de Unionfabriek, vrijwilligers, collega-musea, de historische verenigingen uit omliggende gemeenten. Ze waren allemaal nieuwsgierig naar het uiteindelijke resultaat van de verbouwing.

Renovatie

Na een renovatieperiode van twee jaar – voornamelijk uitgevoerd door vrijwilligers, met hulp van leerlingen van het Regionaal Techniek Centrum, Authentiek Bouw en Oost 5 Architectuur - heropende wethouder André Schuurman het museum. Wethouder Jan Uitslag was verhinderd, maar kwam later op de middag toch ook nog om het resultaat bekijken. Sinds zaterdag 1 juli is het museum weer open voor publiek.

Trots op resultaat

“Als dorp mogen we heel trots zijn op deze vele uren werk door vrijwilligers,” zei wethouder André Schuurman. “Veel plannen zijn hier ontwikkeld. Ook de gemeente Dalfsen is trots op wat hier tot stand is gebracht.” Jan Sibelt van zustervereniging Historische Kring Dalfsen had een tekening met fietsers van wijlen Johan Goutbeek meegenomen voor het vernieuwde museum. “We werken op meer gebieden samen en proberen wijzer te worden van elkaar.” En met voorzitter Hilly Douma van N’jluusn van Vrogger kon hij dat ook nog eens in Algemeen Beschaafd Sallands doen, zei hij. Rob Vogelzang, voorzitter van het Grammofoonmuseum, schonk een design-geluidsdrager uit de jaren vijftig aan Palthehof. Het Grammofoonmuseum wil graag met Palthehof samenwerken, “om Nieuwleusen in culturele zin op de kaart te zetten.” Nieuwleusen heeft straks een heus ‘museumkwartier’, als het Grammofoonmuseum aan de overkant ook klaar is. Mevrouw Van den Berg, nazaat van de oprichters, schetste voor de aanwezigen in het kort de geschiedenis van de Union rijwielfabriek en onthulde een toepasselijk kunstwerk.

Foto's onder: bezoekers bij de feestelijke opening van Museum Palthehof. Foto's: Marcel van Saltbommel. Klik op het pijltje voor de volgende foto.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Ruimtegebrek

Het museum kampte al lang met ruimtegebrek om de collectie op een aantrekkelijke manier te kunnen tonen, zeker na het ontvangen van de Union-collectie – zo’n 2.500 objecten. Met een aanbouw in stijl aan de schaapskooi – in de vorm van een hooiberg – is het museum weer helemaal up-to-date, zeker ook met de digitale informatiezuil in de vorm van een reuze-mobieltje dat de wethouder kon onthullen. Hierin is ook alle informatie te vinden over het project DNA van Dalfsen. Op het buitenterrein werden twee beelden onthuld: het bekende beeld van fietsers, van Bert Kiewiet, dat eerst voor ’t Olde Gemientehuus stond, heeft nu een plekje gevonden bij Palthehof. Bovendien onthulden nazaten van de familie Van den Berg, eigenaren van de Unionfabriek, een toepasselijk beeld dat refereert aan de bijna 100-jarige fietsenindustrie (1904-2001), die zo belangrijk is geweest voor Nieuwleusen. In de nieuwe aanbouw komt de Union-collectie van het museum eindelijk tot zijn recht – al is de ruimte nog veel te klein om alles te tonen. Maar zo kan de Union-expositie in ieder geval nog eens worden gewisseld. Het museum oogt in ieder geval veel sfeervoller en ruimtelijker.

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency