Vroegtijdig einde sportseizoen grote domper verenigingen

NIEUWLEUSEN - Weken geleden werd er op alle velden nog gevoetbald, maar zo ineens was het voetbalseizoen ten einde. Een flinke domper voor beide voetbalverenigingen in Nieuwleusen. Niet alleen voor de lopende competities, maar ook op de lange termijn kan dit ingrijpende gevolgen hebben.

Interview Michiel Smudde – voorzitter USV
Wat betekent het eindigen van het seizoen voor jullie club?
Het eindigen van dit seizoen betekent voor USV heel veel. In willekeurige volgorde, waarbij sommige dingen toch wat zwaarder wegen als de andere, maar toch... De competities voor vele teams waren net begonnen. Andere teams startten net weer op voor het tweede deel van de competitie. Dat na een paar wedstrijden de competitie stopt is erg teleurstellend. In deze fase van de competitie ga je richting het voorjaar, waar het iedere wedstrijd weer beter weer wordt en het lekker is om na de winterstop weer buiten te kunnen sporten. Er is een seniorenteam dat helemaal geen wedstrijd heeft gespeeld na de winterstop. 

Maar we denken ook aan het gezelligheidsaspect. Voor de teams die met elkaar aan een missie begonnen en er geen vervolg gegeven kan worden. Het teamgevoel dat zo aanspreekt bij het voetballen wordt erg gemist. En natuurlijk de derde helft. Dat hoort er bij, zeker ook voor de vele niet spelende leden van onze club. De gezelligheid in de kantine wordt van jong tot oud gemist. Dat dit alles ook betekent dat we geen inkomsten meer uit de kantine hebben, toch algauw 30% van de inkomsten voor USV is een grote aderlating. De kosten gaan onverminderd door, we zijn dan wel financieel gezond, maar deze periode slaat nu al een groot gat in de begroting en dat zal z'n weerslag hebben in de financiële positie van de club. Dan gaan we zeer waarschijnlijk ook de toernooien missen. Naast het ontbreken aan het sociale aspect van de toernooien missen we hier dus ook de revenuen. De financiële consequenties zijn heel groot.

Hoe is dit nieuws door jullie leden ontvangen? 
In eerste instantie gelaten. Iedereen heeft begrip. We kunnen ook niet anders dan de maatregelen opvolgen die ons opgelegd zijn, maar we hadden ook niet anders gewild. Gezondheid staat bovenaan en je wilt niet als club je leden, sponsoren, vrijwilligers en toeschouwers blootstellen aan een gevaar. Want dat is deze onzichtbare vijand!

Zijn er gevolgen naast de ‘reguliere’ competitie voor jullie? Denk aan toernooien, evenementen, andere activiteiten in de zomerperiode?
Toernooien zijn inmiddels genoemd. Maar ons 90-jarig bestaan heeft een vreselijke smet. Het hele jaar door zouden we activiteiten hebben. Daar is al flink in gestreept. Gelukkig hadden we een hele mooie reünie en jubileumreceptie. Dus we hebben het wel gevierd, maar nog lang niet voor alle leden, supporters en sponsoren. Jaren aan voorbereiding heeft het gekost en het leek allemaal voor niets. We hebben besloten om 2021 (als we dan wel mogen..) de activiteiten gewoon weer in te plannen.

Kunnen jullie al iets zeggen over eventuele invloed die dit heeft op de voorbereiding op en/of de start van het nieuwe seizoen?
Nee, puur omdat we niet weten hoe lang er restricties zijn die ons opgedragen worden. Wat we wel weten is dat de voorgenomen bouwplannen niet kan worden voorgelegd aan de leden. Wij moeten nieuwe kleedkamers bouwen, omdat de tijdelijke vergunning van de noodunit op z'n eind loopt. We kunnen vast onder deze bijzondere omstandigheden verlenging krijgen, maar dat is niet eindeloos. In ieder geval is duidelijk dat er nu financieel klappen vallen die ons bouwplan wel eens kan raken. Wat er over blijft van de plannen weten we pas als de corona crisis echt echter de rug is.

Je hoort veel om je heen dat er in deze periode juist ook creatieve ideeën worden geboren en ludieke acties worden gehouden. Is dit ook bij jullie club het geval en zoja, kun je er voorbeeld(en) van noemen?
Daar waar we altijd creatief zijn moeten we nu bekennen dat er weinig ruimte is om creatief te zijn. We kunnen wel met een ludieke actie komen, maar dan gaat dat vaak gepaard met een verdienmodel van de club. In deze tijd gaan we niet aankloppen bij onze sponsoren. Het wordt wellicht een hele toer om de sponsoren binnenboord te houden. Zonder sponsoren houdt onze club op te bestaan. Dus gaan we ze nu niets extra's vragen. Onze leden betalen nu contributie, maar kunnen geen gebruik maken van de faciliteiten. Dan vinden wij het niet verantwoord om iets extra's van de leden te vragen. Natuurlijk zijn er ideeën, maar of we die gaan uitvoeren, daarover hebben we als bestuur nog niets besloten.

Wil je verder nog iets kwijt aan de lezers van de krant hierover?
Naast dat we iedereen oproepen om vooral alle regels die de overheid ons oplegt ook op te volgen en dat we iedereen veel gezondheid toewensen, zouden we willen oproepen om zoveel mogelijk inkopen te doen bij de plaatselijke ondernemers. We hebben een prachtig winkel- en dienstenaanbod in Nieuwleusen dat we als inwoners zelf in stand houden. Online shoppen is ok, maar dan wel bij de middenstanders in onze eigen woonplaats. Want bij velen kun je telefonisch of via internet bestellen, vaak kunnen ze het nog bij je thuis afleveren ook. Blijf lid van je sportclub of sportschool en zeg geen abonnementen of lidmaatschappen op. We moeten er samen voor zorgen dat we gezond uit deze crisis komen en daarbij ieder ander persoon of bedrijf het beste gunnen.  

Interview Erwin van Leussen – voorzitter SV Nieuwleusen
Wat betekent het eindigen van het seizoen voor jullie club?
Het is heel onwerkelijk zo'n fraai sportpark waar de bal niet rolt en geen mensen die samenkomen om elkaar te ontmoeten, te voetballen en te genieten. We missen de sociale contacten en samenhorigheid met elkaar. De bal rolt niet….. en dat is toch de ziel van de club, een hele rare gewaarwording.

Hoe is dit nieuws door jullie leden ontvangen?
Natuurlijk staat de gezondheid bovenaan, dus iedereen snapt het besluit. Naast dit begrip is er dan met name het gemis van de gezelligheid, het samenkomen, het lekker recreatief met elkaar tegen het balletje trappen en voor een aantal teams ook de teleurstelling, omdat ze goed in de race waren voor het kampioenschap of nacompetitie.

Zijn er gevolgen naast de ‘reguliere’ competitie voor jullie? Denk aan toernooien, evenementen, andere activiteiten in de zomerperiode? 
Jazeker dit heeft zeker impact, de mate waarin is afhankelijk van de duur van deze maatregelen. Het is zeer twijfelachtig of toernooien wel door kunnen gaan, onze jaarlijkse goed bezochte vrijwilligersavond, de Lady’s Night en het Jeugdkamp zijn al uitgesteld of afgelast. Je mist hierdoor naast de gezelligheid ook de inkomsten van ons clubhuis, die missen we elke week. We wachten daarom de volgende berichtgeving vanuit de politiek altijd met spanning af en direct hierna vergaderen we op afstand via onze laptops. Zo hebben we besloten om verbouwingsplannen even op een laag pitje te zetten.

Kunnen jullie al iets zeggen over eventuele invloed die dit heeft op de voorbereiding op en/of de start van het nieuwe seizoen?
Dat is afhankelijk hoe lang de maatregelen duren, laten we hopen dat we het nieuwe seizoen weer kunnen voetballen. Ik zie in het dorp veel voetballers en voetbalsters sporten zoals hardlopen, mountainbiken. Veel trainers hebben de spelers en speelsters schema’s meegegeven, dus ze blijven wel goed in conditie. Echter het balgevoel en snelheid en op elkaar inspelen dat zal weer opnieuw ingeoefend moeten worden.

Je hoort veel om je heen dat er in deze periode juist ook creatieve ideeën worden geboren en ludieke acties worden gehouden. Is dit ook bij jullie club het geval en zoja, kun je er voorbeeld(en) van noemen?
Ja het is écht fantastisch om te zien welke inspirerende filmpjes de teams maken, die zijn ook op social media te zien. Verder is er heel veel whatsapp contact en wordt er volop virtueel vergaderd door alle commissies. Op het sportpark wordt in kleine groepjes op minimaal 1,5 meter van elkaar toch doorgewerkt en onderhoud gedaan. Fantastisch om te zien dat het gewoon doorgaat voor én achter de schermen. Ook zijn we bezig met iets speciaals voor onze sponsoren om hen een hart onder de riem te steken in deze zware tijden. Daarnaast hebben we frequent overleg met de andere voetbalverenigingen in de Gemeente Dalfsen om met elkaar te sparren, te helpen en ondersteunen waar mogelijk. Stel dat we in juni weer mogen voetballen, dan bekijken we de mogelijkheden om gezamenlijk wat te organiseren.

Wil je verder nog iets kwijt aan de lezers van de krant hierover?
Ik wens iedereen op de eerste plaats een goede gezondheid! Blijf positief en let een beetje op elkaar, kijk of je ergens kunt helpen en ik hoop jullie binnenkort weer op ons mooie sportpark “Het Klaverblad” te mogen ontmoeten. Veel van onze sponsoren hebben het heel zwaar in deze periode. Ik wil ze dan ook alle wijsheid, gezondheid en veel succes wensen om hun mooie bedrijf door deze crisis te loodsen. Laten we hen een handje helpen, dus roep ik iedereen op: WEES LOYAAL, KOOP LOKAAL!

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency