Voor Dalfsen is de ‘Lente’ begonnen

DALFSEN - Dalfsen heeft een nieuwe burgemeester. Erica van Lente is maandagavond beëdigd en geïnstalleerd tijdens een bijzondere gemeenteraadsvergadering. Hiermee is zij is de eerste vrouwelijke burgemeester van Dalfsen.

De beëdiging werd bijgewoond door honderden mensen, die de raadszaal tot de nok toe vulden. Naast familieleden van Van Lente waren dat onder meer de commissaris van de Koning Andries Heidema, burgemeester Henk Jan Meijer van Zwolle - die haar beiden toespraken - , de burgemeesters van Raalte, Kampen en Staphorst en haar voorganger in Dalfsen, oud-burgemeester Han Noten. Ook was er een afvaardiging uit Bedum, de Groningse gemeente waarr Van Lente twee jaar lang waarnemend burgemeester was.

Record

De burgemeesterspost in Dalfsen was een begeerde positie, aldus Heidema. “Er waren 46 sollicitanten, een record voor Overijssel.” De benoeming van Van Lente was ook in een ander opzicht uitzonderlijk, aldus de Commissaris: “Met je 39 lentes ben je de jongste, en dus ‘groenste’ burgemeester van de provincie. En dat past wel bij de ‘groenste kleine stad van Europa’.” Loco-burgemeester Ruud van Leeuwen, die als burgemeester de ambtsketen overdroeg aan zijn opvolgster, had al berekend dat de komst van Erica van Lente 'de gemiddelde leeftijd van het college van burgemeester en wethouders met ruim vijf jaar omlaag bracht’.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Uitdagingen

Als voorzitter van vertrouwenscommissie meldde Luco Nijkamp dat er in Dalfsen voldoende uitdagingen wachten. Daar is Van Lente zich ook zelf van bewust. “Lokale zaken als armoedebestrijding en duurzaamheid, maar ook de drie verkiezingen die komend jaar op het programma staan: van waterschap, provincie en Europees parlement.” Ze heeft al kennisgemaakt met het bestuurssecretariaat van de gemeente Dalfsen en heeft vanuit de gemeente al veel positieve reacties mogen ontvangen, ook via social media. “Ik voel me heel erg welkom”, liet ze weten. “Ik ben benieuwd naar Dalfsen, met name naar de buurtschap Lente.” Want op dat laatste wezen meerdere sprekers: het feit dat haar achternaam verraadt dat ze wortels heeft in deze regio. "Ergens in mijn DNA zit Dalfsen", zei ze er zelf over.

 

Warm welkom

Muziekvereniging Excelsior paradeerde voor aanvang van de raadsvergadering op en rond het plein voor het gemeentehuis, om zo de nieuwe burgemeester een warm welkom te heten. Heidema noemde Dalfsen en Van Lente ‘het ideale koppel’ en stelde dat de ‘Lente’ voor Dalfsen op 14 januari is begonnen. Van Lente werd benoemd na een lange procedure, waarin ook de inwoners konden meedenken over de profielschets voor de nieuwe burgemeester. Van de 28.000 inwoners gaven 569 Dalfsenaren op schrijft hun mening over de kwaliteiten waaraan de nieuwe bestuurder moet voldoen. Als belangrijkste aspect werden genoemd dat de nieuwe burgemeester erop uit moet: ze moet burgemeester in de kernen zijn, en niet zozeer op het gemeentehuis. Die rol lijkt Van Lente wel te liggen. Ze kenschetse haar bestuursstijl als ‘Erop af’.

(Foto's: Marcel van Saltbommel)

klik hier voor uitgebreide fotoverslag van de installatie

De Dalfser Marskramer heeft in de papieren krant van volgende week dinsdag een exclusief interview met de nieuwe burgemeester.

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency