Foto: Marian Spin (links) en Ria Tensen.

Viering 250 jaar Hoonhorst deze week van start

HOONHORST - Drie jaar geleden zijn de voorbereidingen voor het jubileumjaar al begonnen. Deze week gaat de viering van 250 jaar Hoonhorst dan echt van start.

“In Hoonhorst maken we overal een feestje van,” zegt Marian Spin, voorzitter van stichting Hoonhorst 250, “en natuurlijk ook van dit jubileumjaar. We hebben een projectgroep opgericht met daaronder allemaal werkgroepjes die onderwerpen uitwerken.”

Openingsfeest

Op vrijdag 17 januari trapt Hoonhorst het jubileumjaar 250 jaar Hoonhorst af met een openingsfeest bij Zaal Kappers. De traditie van ‘van de kerk naar de kroeg’ houden de Hoonhorsters in ere, want om 18.30 uur begint men in de kerk. Na de officiële opening volgt er een film over Hoonhorst en een lasershow. Als de spreekstalmeester heeft afgesloten, wordt het feest voortgezet bij Zaal Kappers. Daar wordt het nieuwe ‘1770 biertje’ onthuld en het eerste fust aangeslagen. Het ‘1770 biertje’ is ontwikkeld door de Vechtdal Brouwerij uit Dalfsen, Jeroen Krabbé heeft het etiket ontworpen en Philadelphia verzorgt de bestickering. De Pauwergirls luisteren het feest op met hun driestemmige zang en theater met een knipoog.
“Het openingsfeest is gratis toegankelijk, maar mensen moeten wel een kaartje halen,” zegt Ria Tensen, secretaris van stichting Hoonhorst 250. “Er zijn 400 kaarten beschikbaar en inmiddels zijn die allemaal op. Maar laten mensen die willen komen, nog gerust contact opnemen met ons, dan proberen we alsnog wat te regelen.”

Maandelijkse activiteit

Iedere maand is er een activiteit in het kader van het 250-jarig jubileum. Soms ook gecombineerd met de jaarlijkse, bestaande evenementen die dit jaar een extra feestelijk karakter krijgen. Alle verenigingen doen iets met het thema 250 jaar Hoonhorst. Toneelgroep Kolde’r’ brengt bijvoorbeeld dit jaar een zelfgeschreven stuk over Hoonhorst op de planken, de vrijwilligers van de kerk bereiden een boerenbruiloft voor en carnaval krijgt een historisch tintje. Een aparte werkgroep draagt zorg voor het Historisch schouwspel, dat gehouden wordt op 16 mei. Dat moet het hoogtepunt worden van de jubileumviering. De bezoeker die onder de poort doorkomt, stapt helemaal terug in de tijd. De Hoonhorsters zijn allemaal verkleed en er spelen ook enkele acteurs mee. Alle tien buurtschappen werken een onderdeel uit, van landbouwontwikkeling tot industrialisatie, winkels, vervoer, de oorlog en nog veel meer. ’s Avonds is er een groot dorpsfeest op het plein.

Ansichtkaart uit 1850 van JP Visser: Gezicht op den Hoonhorst

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Buurtschappen actief

“De buurtschappen zijn allemaal heel enthousiast en komen met de leukste ideeën,” zegt Spin. “En onder de verschillende kulturhusdaken zijn diverse exposities te zien.” Schildergroep Bellingeweer gaat schilderen over de Duitse Messerschmitt die in 1944 neerstortte in een weiland nabij Hoonhorst. De werken worden gepresenteerd tijdens Kunst om Dalfsen, het jaarlijkse kunstweekend in de gemeente.
Op de hoek van de Koelmansstraat en de Molenhoekweg wordt een schuilhut geplaatst, een historisch bouwwerk, gebouwd van eikenhout. In de schuilhut kan men informatie vinden over het ontstaan van deze wegen.

Digitale dorpsquiz

Verder wordt er een digitale dorpsquiz ontwikkeld, een quiz met wat moeilijker vragen die niet zo maar even te googelen zijn. Een eindfeest komt er ook ter afsluiting van het jubileumjaar, maar hoe dat er uit gaan zien, is nu nog een verrassing.
Om de mensen alvast op te warmen, verschijnen er nu al filmpjes op Facebook die een tipje van de sluier oplichten. “Hierbij hebben we hulp gekregen van Museum Palthehof in Nieuwleusen. We hebben daar bijvoorbeeld filmpjes opgenomen in het winkeltje en in het klaslokaal. Ook op het gebied van historische kleding hebben ze ons geholpen,” zegt Tensen. Ook krijgt de werkgroep hulp van de vrijwilligers van Historisch Schouwspel Den Ham.

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency