Foto: Trea ten Kate en haar boek Een kameel op de weg.

VerhalenCafé met Trea ten Kate in De Spil

NIEUWLEUSEN - Trea ten Kate komt naar het VerhalenCafé in De Spil op woensdag 25 september. Tijdens de Week van de Afrikaanse roman in het kulturhus geeft Trea een lezing in haar geboortedorp Nieuwleusen.

Ze vertelt hoe een 'meisje uit het dorp' als volwassen vrouw op het idee komt om in een auto te stappen en naar Dakar te rijden, wat ze onderweg zag en meemaakte, hoe ze zich daarbij voelde en wat ze ervan vond. In De Spil staat 'ontmoeten' centraal. Dat wordt ook in haar lezing het centrale thema: ontmoetingen onderweg en ontmoetingen met haar Afrikaanse schoonfamilie.

Een Kameel op de weg

Na haar reis door West-Afrika schreef Trea een boek: Een Kameel op de weg. In haar lezing neemt ze de bezoekers mee op reis van Zwolle naar Dakar aan de hand van fragmenten uit haar boek, anekdotes en kleurrijke foto’s van haar reis. Er is volop gelegenheid om vragen te stellen.

Trea gaat kort in op haar ‘roots’ in Nieuwleusen, hoe ze van een pompstation tegenover een molen, waar ze klompen verkochten (hoe Hollands wil je het hebben?) op haar 40e en 46e terecht kwam in een roadtrip dwars door de woestijn.

Thema ontmoeting

‘Ontmoeting’ is het centrale thema van het Verhalencafé in de Spil en Afrika is het thema in september. Beide thema´s komen aan bod: tijdens de reis van Trea en haar partner Mahamadou Kebe vonden er vele ontmoetingen plaats: met haar Afrikaanse familie, maar ook onderweg met allerlei mensen uit een heel andere cultuur.

Op reis naar Afrika

Trea en Mahamadou reizen van Zwolle, dwars door Europa naar Spanje, waar ze op de boot naar Marokko stappen. Ze trekken verder naar het zuiden. Dwars door de Sahara (die minder heet was dan ze had verwacht) naar de Islamitische Republiek Mauritanië en van daaruit maken ze een uitstapje naar Senegal en bezoeken het indrukwekkende slaveneiland voor de kust van Dakar. 

Welkom bij VerhalenCafé

Het VerhalenCafé start om 20.00 uur, er is een inloop met koffie of thee of iets anders vanaf 19.45 uur. De toegang is gratis. Meer informatie over het VerhalenCafé: www.despilnieuwleusen.nl/VerhalenCafé

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency