Foto: Geert Bistervels.

Vechtdal-zompen doen mee aan Sail Kampen

DALFSEN - De zevende editie van Sail Kampen werd afgelopen weekend gehouden. Daaraan deden de vier Vechtzompen mee: uit Dalfsen, Ommen, Grambergen en het Duitse Laar.

De zomp in Hardenberg is in aanbouw en waarschijnlijk vaarklaar over twee jaar. Dan kan iedereen ‘zomphoppen’ van Dalfsen naar Duitsland.
Donderdag lagen de vaartuigen uit het Vechtdal aan de kade van Hasselt. Jan Laarman van Vechtzomp Dalfsen bood de burgemeester Eddy Bilder van Zwartewaterland een St. Christoffel penning aan. Christoffel is de heilige van de reizigers en wordt bij boten vaak onder de mast bevestigd voor een behouden vaart. Daarna was er een rondvaart met alle schepen door de stadsgracht van het historische Hasselt met draaien bij de Kalkovens. De overnachting was in jachthaven Molenwaard en vrijdag vertrok men naar Sail Kampen.

Vlootschouw Kampen

In de vooravond begon de Vlootschouw op de IJssel bij Kampen. Een spektakel met historische schepen uit diverse landen. Een delegatie van gemeente Dalfsen en Waterschap WDO was op uitnodiging aan boord gekomen. Verhalenverteller Keimpe Sinnema van de Historische Kring Dalfsen vertelde leuke anekdotes en wetenswaardigheden over de Vechtzomp, waterbeheer en historie van de Vechtzompen.
Vandaag (dinsdag) komen alle zompen via het Zwarte water en de Overijsselse Vecht weer door de stuw Vechterweerd naar Dalfsen. De Dalfser zomp gaat daar in het botenhuis. Komend weekend starten de vaartochten weer, te boeken via de website: www.hiawatha-actief.nl/vechtzomp/

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency