Foto: priklocatie Trefkoele+ in Dalfsen. Foto: Marcel van Saltbommel.

Vaccineren zonder afspraak: naast Janssen nu ook mRNA

DALFSEN - ZWOLLE – Wie nog snel de vakantieprik wil halen: na enkele dagen zonder afspraak te vaccineren met het Janssen-vaccin, biedt GGD IJsselland vanaf vandaag – donderdag 22 juli – ook met mRNA-vaccins, mits het de eerste vaccinatie is. Vooralsnog gebeurt dat alleen in Dalfsen en Zwolle, nog steeds als pilot.

Daar loopt de pilot prikken zonder afspraak al enkele dagen. Ben jij nog helemaal niet gevaccineerd en ben je geboren voor 1 juli 2009? Dan ben je welkom binnen te lopen. Vergeet niet je ID mee te nemen.

Hoe werkt het?

Tijdens openingstijden (zie hieronder) kun je binnenlopen voor je vaccinatie. Voorwaarde is dat je nog helemaal niet gevaccineerd bent. Ben je tussen de 12 en 18 jaar? Dan krijg je het vaccin BioNTech/Pfizer. Ben je 18 jaar of ouder? Dan kun je kiezen voor je eerste (!) vaccinatie met een mRNA-vaccin (geen keuze tussen BioNTech/Pfizer of Moderna, 2 prikken nodig) of het vaccin van Janssen (1 prik nodig).
Projectleider Sebastiaan van Buuren: “We kunnen deze pilot nu doen, omdat er voldoende vaccins beschikbaar zijn. We hopen op deze manier mensen snel te helpen die op vakantie willen en hun afspraak nog niet hebben gemaakt. Je kunt gewoon binnenlopen als het jou uitkomt. Tegelijk willen we zoveel mogelijk mensen vaccineren en op deze manier voorkomen dat mensen ernstig ziek worden door een besmetting met het coronavirus. Zeker nu de Delta-variant van het virus zo rondgaat. We hebben enthousiaste medewerkers klaar zitten. We hopen dat veel mensen hun vaccinatie komen halen.”

Opkomst groeit 

Sinds vrijdag 16 juli vaccineert GGD IJsselland in Dalfsen en sinds maandag in Zwolle al zonder afspraak maar alleen nog met het Janssen-vaccin. De opkomst groeit langzaam maar is nog niet heel hoog: ongeveer 70 per dag. Verwachting is dat de animo nog toeneemt met de optie zonder afspraak een eerste vaccinatie met een mRNA-vaccin te halen.

Registratie op locatie

Wat je nodig hebt als je een vaccinatie wilt? Neem je identiteitsbewijs mee. Daarnaast is het handig als je de ingevulde gezondheidsverklaring meebrengt (deze vind je bij de uitnodigingsbrief die je van het RIVM hebt gekregen) en op de website van GGD IJsselland. De GGD zorgt ter plekke voor je registratie, zodat je goed in het systeem komt te staan. Je hebt van Janssen maar één prik nodig. Van Moderna en BioNTech/Pfizer twee.

Wachttijd

GGD IJsselland weet niet hoeveel mensen van de vrije inloop gebruik willen maken. Houd dus rekening met enige wachttijd én de eventuele boodschap dat de vaccins voor die dag op zijn. Vaccinatielocaties en tijden: in Dalfsen (De Trefkoele+) sinds vrijdag 16 juli dagelijks van 9.00 tot 15.30 uur en in Zwolle (IJsselhallen) sinds maandag 19 juli dagelijks van 8.00 tot 18.30 uur. Houd de website van GGD IJsselland in de gaten voor actuele locaties en data.

Let op: kies je voor een mRNA-vaccinatie in Dalfsen? Dan krijg je je tweede vaccinatie op een andere locatie. Bijvoorbeeld in Deventer, Hardenberg of Zwolle. Reden is dat de locatie in Dalfsen na 8 augustus dicht is.

Pilot met verlenging

GGD IJsselland vaccineert zonder afspraak in Dalfsen en Zwolle als pilot. Van Buuren: “Als deze manier van werken goed loopt, willen we dit ook op onze andere locaties gaan doen. Houd hiervoor onze website in de gaten.”

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency