Foto: archief: Marcel van Saltbommel.

Twintigste Koninginnemarkt Nieuwleusen wordt tevens de laatste

NIEUWLEUSEN - Voor de twintigste keer organiseert de gelijknamige werkgroep de Koninginnemarkt op zaterdag 21 september bij de Grote kerk en op het plein van museum Palthehof in Nieuwleusen.

Het is tevens de laatste keer dat de Koninginnemarkt wordt gehouden, omdat zowel het aantal vrijwilligers als de belangstelling voor de jaarlijkse markt terugloopt.

Minder opbrengst

“We twijfelden al een paar jaar of we moesten doorgaan, maar hebben dat tot dusver steeds gedaan”, zegt Janny Wienen, een van de zeven werkgroepleden. “Het wordt steeds moeilijker om voldoende vrijwilligers te vinden. Ruim vijf jaar geleden bereikten we een piek, maar de laatste jaren neemt het aanbod van spullen af, evenals de belangstelling van het publiek. En daardoor zijn er ook minder kraamhouders. Ook de opbrengst die eraan gekoppeld is, wordt de laatste jaren steeds minder.”

Goed doel

En dat laatste gaat de organisatoren nog het meest aan het hart. Want van het begin af aan was de Koninginnemarkt bedoeld om geld bijeen te brengen voor het goede doel: de hulp aan arme mensen en gezinnen in het Oekraïense plaatsje Beregovo, waar ook de Stichting Oekraïne actief is. “De werkgroep en de stichting zijn twee zelfstandige organisaties, maar het was jarenlang dé manier om efficiënte hulp aan de inwoners te bieden”, zegt Stien Bosman, een van de mensen die vanaf het begin betrokken was bij het organiseren van de markt.

Kleinschalige hulp

“Juist om die kleine dingen gaat het. Mensen daar zijn enorm geholpen met zoiets relatief eenvoudigs als een nieuwe kachel of gasstel, of een kraan of douchekop die werkt”, aldus Bosman. “Daar doen we het voor.” Organisatorisch werden de hulptransporten per vrachtwagen echter steeds lastiger, reden waarom de stichting Oekraïne daar enkele jaren mee gestopt is. Nu wordt de hulp voornamelijk geboden door kleinschalige bezoeken van enkele mensen aan gezinnen.

Ideeën zijn welkom

“We zijn ons ervan bewust dat elke euro belangrijk is voor de hulp in Oekraïne, maar we hebben nu toch besloten om te stoppen met de Koninginnemarkt”, zegt Janny Wienen. “Ons hart ligt bij de mensen die we ondersteunen, en we hebben gezien hoe we het leven van deze mensen – soms onder verschrikkelijke omstandigheden – een klein beetje kunnen verlichten. Het grijpt ons aan dat we dat nu niet meer met de opbrengst van de markt kunnen ondersteunen. Maar wie weet komen er andere, nieuwe mogelijkheden om geld in te zamelen voor dit goede doel. Als er mensen zijn met ideeën hiervoor, willen wij met hen meedenken en hen van harte ondersteunen.”

Inzamelen spullen

De inzameling van bruikbare spullen voor de rommelmarkt tijdens de Koninginnemarkt is al begonnen. Mensen die spullen willen aanleveren, kunnen bellen met Jan Schuurman, tel. 06-81756683. Daarnaast nemen leden van de werkgroep spullen ook aan op de laatste drie zaterdagen voorafgaand aan de markt: op 31 augustus, 7 en 14 september.

Tussen 9.00 en 12.00 uur kunnen mensen de spullen brengen bij bloemisterij Stegeman, op de parkeerplaats naast de winkel. Ook zijn er nog enkele kramen vrij voor standhouders/hobbyisten om hun unieke producten aan te bieden op de Koninginnemarkt. Wie een kraam wil huren (kosten: 25 euro) kan mailen naar [email protected] en vermelden wat voor hobby-artikelen men aanbiedt (geen etenswaren).

Gevarieerd programma

De laatste Koninginnemarkt biedt weer een gevarieerd programma. Er is een rommelmarkt, diverse ambachtslieden zijn aan het werk en hobbyisten bieden bijzondere producten aan. Er is lekkers verkrijgbaar op het terras en er zijn optredens van Aalt en Anja Westerman, de Folkloristische Volksdansvereniging Nieuwleusen en de Oekraïense zang- en dansgroep Roesalka uit Hengelo. De laatste brengt in authentieke, kleurrijke kostuums liederen van de Kozakken ten gehore. Om 10.00 uur gaan de hekken open en de markt sluit om 15.00 uur.

 

 

 

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency