Foto: Stéphanie ten Kate (links) en Mirjan ten Kate met een deel van hun haakproductie.

Troostknuffels haken voor zieke kinderen

NIEUWLEUSEN - Mirjan ten Kate en haar nichtje Stéphanie uit Nieuwleusen haken als vrijwilligers knuffels voor 'Haaksters van Zaanse Troost'. Deze organisatie wil kinderen blij maken en troost bieden als zij het moeilijk hebben of iets vervelends moeten ondergaan.

“Ik kwam 'Zaanse Troost' een keer tegen op Facebook en heb toen Stéphanie getagd omdat zij ook prachtige knuffels haakt,” zegt Mirjan. “En zo zijn we eigenlijk samen patronen uit gaan wisselen.” De knuffels gaan naar kinderen in het ziekenhuis of in het Ronald Mc Donaldhuis. Ze krijgen de knuffeltjes bijvoorbeeld als er bloed afgenomen moet worden. Kindjes die erg angstig of bang zijn, krijgen dan een knuffeltje mee na het prikken. Zaanse Troost breidt de doelen nog steeds verder uit: er gaan bijvoorbeeld ook knuffels naar kinderen die op de Spoedeisende Eerste Hulp (SEH) terecht komen en naar minderbedeelde gezinnen en pleeggezinnen.

Sinds deze zomer zijn Mirjan en Stéphanie bezig met het haken van de knuffels. “We haken alleen met katoen- of acrylgaren,” zegt Mirjan. “De knuffeltjes tot 25 cm gaan naar het bloed prikken en de grotere knuffels naar de overige doelen.” Stéphanie zegt: “Ik vind haken heel leuk om te doen, maar zelf heb je op een gegeven moment wel genoeg voorwerpen staan. Dan is dit een mooi doel om voor te haken.” De gehaakte knuffels worden verstuurd naar Zaandam en vandaaruit worden ze verspreid onder kinderen die dat kunnen gebruiken. Er zijn ook enkele inzamelpunten op andere plaatsen in Nederland. De verzendkosten zijn voor eigen rekening van degene die de knuffels verstuurt .

 

Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Ook knuffels haken?

Voor mensen die ook wel willen haken voor dit doel: iedereen mag haken of breien wat hij of zij zelf wil, zolang het maar veilige knuffels worden. Dus oogjes bij voorkeur erop borduren, wasbare vulling toepassen en geen vulling gebruiken zoals als zand, grind, of iets dergelijks. Zaanse Troost heeft wel wat garen en vulling uit donaties op voorraad, maar dit moet dan wel opgehaald worden uit Zaandam. Er zit geen tijdsdruk achter het haken en er is ook geen sprake van minimale of maximale aantallen. Wie dat wil, kan lid worden van de Facebookgroep 'Haaksters van Zaanse Troost'. De organisatie doet alles vrijwillig en kosteloos om het voor de hulpinstanties laagdrempelig te houden. Zij willen liever niemand teleur stellen. Zaanse Troost bestaat dankzij de inzet en donaties van diverse mensen. Meer informatie en haakpatroontjes op de website www.zaansetroost.nl

 

Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency