Tijdelijke noodopvang in Hof van Dalfsen

DALFSEN - De gemeente Dalfsen stelt vanaf 1 oktober opvangcapaciteit beschikbaar voor de crisisnoodopvang van asielzoekers, Oekraïense vluchtelingen en statushouders. Deze tijdelijke noodopvang vindt plaats in Hof van Dalfsen en biedt plaats aan maximaal vijftig personen voor de duur van zes maanden.

Het kabinet heeft de situatie rond de opvang van asielzoekers als een landelijke crisis bestempeld. De aanhoudende instroom van asielzoekers en gebrek aan opvangcapaciteit leiden er toe dat er in het aanmeldcentrum in Ter Apel te weinig plekken beschikbaar zijn. Dat komt mede doordat statushouders niet kunnen doorstromen naar een woning. Vanuit de Rijksoverheid hebben alle veiligheidsregio’s de afgelopen maanden de opdracht gekregen om crisisnoodopvangplekken te realiseren met recent de vraag voor het realiseren van 450 plekken per regio.

Maximaal 50 plekken

Het Dalfser college van burgemeester en wethouders heeft besloten in Hotel Restaurant Hof van Dalfsen ruimte te bieden voor maximaal 50 (crisis-) noopopvangplekken. Daarmee levert de gemeente een belangrijke bijdrage aan de nieuwe taakstelling. Burgemeester Erica van Lente: ”In augustus hebben we tijdelijk aan 100 asielzoekers opvang geboden in De Spil. Voor even boden we een plek waar mensen weer op adem konden komen, waarna ze weer vertrokken naar een nieuwe opvangplek. Komende maanden bieden we noodopvang aan in Hof van Dalfsen. Evenals in De Spil willen we ook hier mensen op een humane manier opvangen en hopen we dat zij zich op hun gemak voelen in Dalfsen.”

Voor wie?

Het Hof van Dalfsen wordt gebruikt voor crisisnoodopvang van asielzoekers. De opvangplekken zijn daarnaast ook geschikt voor het bieden van onderdak aan Oekraïense vluchtelingen en statushouders. In de gemeente Dalfsen verblijven Oekraïeners bij gastgezinnen. Met het voortduren van de oorlog in Oekraïne bieden veel gezinnen al geruime tijd onderdak. In het Hof van Dalfsen kan onderdak worden geboden aan diegene die niet langer kan verblijven bij een gastgezin. Ook statushouders die wachten op een woning in de gemeente Dalfsen kunnen in afwachting daarvan verblijven in Hof van Dalfsen.

Voorbereidingen

Op Hof van Dalfsen worden vanaf 1 oktober voorbereidingen getroffen voor de tijdelijke opvang, waarna vanaf 3 oktober wordt gestart met de opvang. De gemeente Dalfsen draagt zorg voor de coördinatie en werkt hierbij op dezelfde wijze als is gedaan tijdens de tijdelijke opvang in De Spil in Nieuwleusen. Voor de mensen die worden opgevangen is begeleiding aanwezig en kunnen bijvoorbeeld op locatie taalcursussen worden gegeven.

Beveiliging

Ook is er 24 uur per dag beveiliging in en rondom de opvanglocatie.  Er wordt een dagprogramma geboden, zodat er overdag wat te doen is. De mensen die worden opgevangen in Hof van Dalfsen kunnen zich vrij bewegen en mogen het terrein gewoon verlaten. Zij moeten zich uiteraard wel aan de gedragsregels in de openbare ruimte houden en privéterrein van derden respecteren. Ze krijgen uitleg over onze manieren en gebruiken.

Informatieavond

Voor vragen en suggesties over deze tijdelijke noodopvang organiseert de gemeente op donderdag 22 september om 19.00 uur in het Hof van Dalfsen een informatiebijeenkomst. 

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over de crisisnoodopvang op www.dalfsen.nl/tijdelijkeopvang. Informatie op deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt en bevat onder meer antwoorden op veel gestelde vragen.

 

Delen:

Tip de redactie

Heb jij nieuws voor de Dalfser Marskramer? Laat het ons weten!

Lees meer

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency