Foto: Gerard Hullegie en Fietje de Vries - v.d. Grift, foto: Annet Schoorlemmer

Stichting Platform Gehandicapten Dalfsen weer actief

DALFSEN - Het bestuur van Stichting Platform Gehandicapten Dalfsen (voor Dalfsen, Nieuwleusen, Oudleusen, Hoonhorst en Lemelerveld) is blij dat het weer aan de slag kan. Door de coronapandemie lag er veel werk stil. Binnen de verruimende maatregelen is het nu weer mogelijk om in een kleine setting fysiek te vergaderen.

Voorzitter Fietje de Vries - v.d. Grift en bestuurslid Gerard Hullegie geven aan dat momenteel de prioriteit ligt bij het verkrijgen van een gratis invalidenparkeerkaart voor gehandicapte inwoners van de gemeente Dalfsen. De gemeente heeft de ‘inclusieve samenleving’ hoog in het vaandel staan; een samenleving waar iedereen gelijkwaardig mee kan doen.  

Nu is het zo dat er in Dalfsen nergens voor het parkeren betaald hoeft te worden, maar de gehandicapte inwoners wel ruim 100 euro betalen voor een invalidenparkeerkaart inclusief de keuring. De kaart blijft 5 jaar geldig. “De slogan ‘koop in uw eigen dorp, daar kun je gratis parkeren’ geldt dus niet voor de gehandicapte medemens,” aldus Fietje. Het lijkt het bestuur billijk dat de keuringskosten door de persoon zelf betaald worden. Het platform heeft vorig jaar al een brief gestuurd naar B & W en de gemeenteraad hierover en ook dit jaar is dit herhaald. Helaas heeft het platform daar nog geen afdoende reactie op gehad. 

In enkele gemeenten in Nederland is de invalidenparkeerkaart na keuring gratis te verkrijgen o.a. in Hardenberg. Deze kaart is geldig in heel Europa. Op veel parkeerplaatsen betalen ook de gehandicapten met een invalidenparkeerkaart gewoon parkeergeld. Het is een fabeltje dat bezitters van een invalidenparkeerkaart overal gratis kunnen parkeren. Helaas is er in Nederland geen algemeen beleid voor dit punt. Elke gemeente bepaalt zelf wat er betaald moet worden voor zo’n invalidenparkeerkaart en of het parkeren gratis is of niet.

De gemeente Dalfsen streeft ernaar dat in 2030 de Inclusieve Samenleving in Dalfsen gerealiseerd is. De slogan hiervan is: Samen voor Elkaar. 

Daarnaast hoopt het platform na de schoolvakantie weer met de voorlichting op scholen te kunnen beginnen. Fietje zit tevens in een overleggroep Zorgeloos en Toegankelijk Vechtdal, met vertegenwoordiging uit de gemeenten Ommen, Dalfsen en Hardenberg. Deze groep houdt zich ondermeer bezig met de toegankelijkheid van de horeca, campings, detailhandel, fiets- en wandelpaden voor iedereen in het Vechtdal. Niet alleen voor de inwoners, maar ook voor toeristen. 

Een andere prioriteit is de Trefkoele Plus. De soos voor 65+ zit boven in de Trefkoele Plus. Bij calamiteiten is het voor ouderen en gehandicapten onmogelijk om met de lift naar beneden te gaan als de elektriciteit uitvalt. Ook de toegankelijkheid van de Prinsenstraat en het Kerkplein in Dalfsen zijn aandachtspunten. Deze laatste punten komen ook aan de orde in de overleggroep “Inclusieve Agenda”, die door de gemeente Dalfsen is ingesteld.  

Het bestuur van het Platform Gehandicapten Dalfsen is blij dat inmiddels het plein voor het gemeentehuis heropend en heel toegankelijk voor gehandicapten is. Datzelfde geldt voor de realisatie van de speciale parkeerplaatsen bij De Spil in Nieuwleusen. 

Volgens Gerard is het belangrijk dat mensen de gemeente bellen als ze merken dat er iets niet in orde is rond bereikbaarheid, toegankelijkheid of bruikbaarheid. Natuurlijk kunnen ze ook mensen van het platform bellen of aanspreken. Voor meer informatie: www.spgdalfsen.nl.

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency