Social sofa geplaatst op plein bij Vechtbrug in Dalfsen

DALFSEN – Samen met ontwerpster Hanneke Raidt onthulde wethouder Ruud van Leeuwen donderdagmiddag de eerste zogenaamde ‘social sofa’ in de gemeente Dalfsen. De met glasmozaïek beplakte bank staat bij de Vechtbrug op het Burgemeester van Bruggenplein.

Een social sofa heeft als doel mensen te verbinden en daarmee sociale samenhang te versterken. Het is min of meer een nieuwe benaming voor een ‘leugenbankje’: een centraal gelegen plek in een dorp waar bewoners samenkomen om nieuwtjes uit te wisselen. Ook bij de Vechtbrug verzamelen zich bijna dagelijks een aantal oudere heren om over van alles en nog wat te praten. Dit gezelschap spant zich al een flink aantal jaren in voor een Vechtbrugbank in combinatie met meer zitplekken op het plein. Met de komst van de social sofa geeft de gemeente nu gehoor aan deze oproep. In het najaar volgen, in het kader van de uitvoering van de klimaatwinkelstraat, nog een aantal werkzaamheden om het Van Bruggenplein te vergroenen. Dan komen er ook plekken om fietsen te stallen.

Zorgboerderij

Bij de onthulling waren ook deelnemers van Zorgboerderij Buitenplaats Vechterweerd aanwezig.  Zij hebben het creatieve proces op zich genomen door het bankje volledig te beplakken met mozaïeksteentjes. Een tijdrovende klus met een prachtig eindresultaat. Hanneke Raidt maakte het ontwerp van de social sofa waarop onder meer kasteel Rechteren, Vecht, Vechtzomp en Cichoreifabriek zijn te bewonderen.

Ontmoeten

De sofa is een betonnen bank en weegt meer dan 1.600 kilo. In Nederland zijn al meer dan 1.500 social sofa’s geplaatst en Dalfsen sluit zich nu ook aan bij dit initiatief. Wethouder Ruud van Leeuwen: “We koesteren onze saamhorigheid, met de sofa in Dalfsen, die een duidelijk verwijzing biedt naar de historie. We bieden een plek waar de mensen elkaar kunnen blijven ontmoeten.”

Klik op de afbeelding voor een vergroting.
Delen:

De Dalfser Marskramer

Verschijnt iedere dinsdag in een oplage van 22.900 exemplaren in Ankum, Balkbrug, Dalfsen, Hasselt, Hoonhorst, IJhorst, Lemelerveld, Nieuwleusen, Oudleusen, Rouveen, Staphorst, Vinkenbuurt en Witharen.

© - Ontwerp & realisatie: FIZZ | Digital Agency