- Algemeen
- 11 januari 2024
- Door Redactie
Smink Culinair gaat veranderen
NIEUWLEUSEN - In oktober 2002 opende Smink Culinair aan het Zandspeur de deuren met een kookschool voor particulieren, kookworkshops en bedrijfsfeesten waarin koken centraal stond. Na 22 jaar een kookschool te hebben bedreven is het nu de tijd voor een volgende stap.
Het bedrijf gaat verder met catering vanuit een mobiele keuken. Opleidingen en cursussen worden vanaf januari gegeven in kulturhus De Spil.
Complimenten
‘In 2004 zijn we de professionele koksopleiding opgestart in niveau 2 en 3. Door de eigenzinnige opzet van de opleiding die veelal praktijkgericht is, kregen we veel bekendheid en complimenten vanuit de horeca uit heel Nederland. Uit alle windstreken kwamen deelnemers naar Nieuwleusen om klassiek te worden opgeleid tot kok. Of ze nu uit Zeeland kwamen of van de eilanden uit Amsterdam of Doetinchem, ze hadden allemaal de drive om naar ons toe te komen. In al die jaren hebben we meer dan duizend deelnemers opgeleid. Onze unieke opleiding voldoet aan de strenge eisen van het Ministerie van Onderwijs hetgeen bijzonder is voor Nederlandse begrippen’, aldus Rob Smink.
Corona
Tijdens de Corona kwam er een flinke kink in de kabel. De markt veranderde heel snel en de vraag naar anders opgeleide koks wordt groter. Net als andere scholen heeft Smink Culinair te maken met sterk verminderde vraag ondanks dat de horeca zit te springen om koks.
‘We hebben veel leuke activiteiten gedaan in al die jaren. Zo hebben we Cas Spijkers gehad om te koken, zijn we op tv geweest, een culinaire markt georganiseerd, op alle beurzen gestaan, een online koksopleiding gemaakt en het Guinness World of Records record verbeterd. Maar nu is het tijd voor verandering door markt en persoonlijke omstandigheden. Ons pand aan het Zandspeur wordt omgebouwd tot woonhuis en we gaan verder met de catering vanuit onze mobiele keuken. Cursussen en opleidingen worden vanaf januari gegeven in kulturhus De Spil. We gaan dus niet stoppen, maar in een andere vorm verder’, benadrukt Rob Smink.
Boedeldag
Op vrijdag 12 januari en zaterdag 13 januari organiseert Smink Culinair een boedeldag om de spullen die ze te veel hebben te verkopen. Iedereen is van 10.00 tot 16.00 uur welkom aan het Zandspeur 9 in Nieuwleusen om te komen kijken of er nog wat bijzit aan keukenmaterialen, glaswerk, servies of decoratie.

Delen: